Πώς να σταματήσετε το κάπνισμα απλά και εύκολα

Άρνηση τσιγάρων

Αργά ή γρήγορα, σχεδόν κάθε καπνιστής θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καιρός να εγκαταλείψετε αυτήν την επιχείρηση.

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί: η καταπίεση ξεκίνησε στη δουλειά και ακόμη και το χειμώνα πρέπει να τρέξετε για να καπνίσετε έξω. Η υγεία άρχισε να παίζει κόλπα - πρωινός βήχας που επιμηκύνθηκε ύποπτα. Η εμφάνιση αφήνει πολλά να είναι επιθυμητή - το δέρμα μαραίνεται, τα δάχτυλα γίνονται κίτρινα, η μυρωδιά των μαλλιών και του στόματος είναι τόσο αηδιαστική. . . Υπάρχουν πολλές επιλογές και κάθε μία έχει τις δικές της.

Ωστόσο, δεν καταφέρνουν όλοι να εφαρμόσουν μια κοινή ιδέα και ο εθισμός στη νικοτίνη δεν εξαφανίζεται τόσο εύκολα αμέσως. Ταυτόχρονα, οι γιατροί υποστηρίζουν ομόφωνα ότι η συντριπτική πλειονότητα των καπνιστών είναι σε θέση να σταματήσουν τον εαυτό τους, ότι η φυσική εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι πολλές φορές μικρότερη από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Αυτή είναι η πρώτη δυσκολία.

Και η δεύτερη δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι μέθοδοι και τα μέσα που υπόσχονται μια για πάντα για να απαλλαγούμε από τον εθισμό στον καπνό είναι μια πλημμυρισμένη θάλασσα, και ακόμη και ένα άτομο που εκπαιδεύεται στην τοξικομανία δεν μπορεί να προσανατολιστεί αμέσως από αυτούς. Η επιλογή είναι τέτοια που τα μάτια τρέχουν, τα δάκρυα ξεκινούν στο κεφάλι και τα χέρια παίρνουν αυτόματα ένα άλλο τσιγάρο από τη συσκευασία.

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς να κόψουμε εύκολα το κάπνισμα.

Τρεις πηγές και τρία συστατικά

Ολόκληρη η μάζα των μεθόδων εξάλειψης του εθισμού στον καπνό μπορεί να χωριστεί σε τρεις ευρείες κατηγορίες.

Πρώτη ομάδαΜέθοδοι που βασίζονται σε θεραπευτικές προτάσεις με την ευρύτερη έννοια της λέξης.

Δεύτερη ομάδα- σε σχέση με τη ρεφλεξολογία (βελονισμός, ηλεκτροδιάτρηση, μετακίνηση, βελονισμός κ. λπ. ).

ΣΤΟτρίτη ομάδαπεριλαμβάνει διάφορα φάρμακα, τόσο υποκατάστατα νικοτίνης όσο και διάφορα άλλα, που επιτρέπουν στον οργανισμό να ξεπεράσει το σύνδρομο στέρησης νικοτίνης πιο εύκολα και γρήγορα.

Τις περισσότερες φορές, οι ειδικοί δημιουργούν τις δικές τους τεχνικές συγγραφής, συνδυάζοντας τις μεθόδους και των τριών ομάδων. Επιπλέον, οι κύριοι του εμπορίου τους δημιουργούν ένα «κοκτέιλ» για κάθε ασθενή.

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν μόνο ότι πρέπει να σταματήσετε αμέσως το κάπνισμα. Μόλις 30 λεπτά μετά την τελευταία ρουφηξία, τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα μειώνονται και αν αντέξετε αυτή τη στιγμή, η φυσική ανάγκη για την επόμενη «δόση» θα εξαφανιστεί σε μόλις τρεις ημέρες.

Σε κάθε δικό του

Ωστόσο, εάν όλα ήταν τόσο απλά, θα υπήρχαν αμελητέοι καπνιστές γύρω μας. Σημαίνει ότι δεν είναι όλα τόσο απλά. Πράγματι, ο εθισμός στα τσιγάρα είναι πολύ, πολύ ατομικός. Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε ποιος καπνίζει για ποιους λόγους και πώς να συμπεριφερθεί για να απαλλαγούμε από αυτήν τη συνήθεια.

Νευρικός

Αυτό το άτομο καπνίζει για να ηρεμήσει, να συλλέξει τις σκέψεις του και να συγκεντρωθεί. Συχνά καπνίζει στο κρεβάτι τη νύχτα. Τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζεται από εκρηκτικά ή απλά έντονα συναισθήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι αρνητικά. Χολικό, μελαγχολικό ή τρομακτικό μείγμα και των δύο. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό, δημιουργικό άτομο.

Τι να κάνω?Εδώ σίγουρα χρειάζεστε έναν γιατρό και το πολύ ατομικό "κοκτέιλ" που πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά για να ελέγξετε όλα τα συστατικά. Μπορεί να χρειαστεί ιατρική διόρθωση - τουλάχιστον ηρεμιστικά. Και φυσικά πρέπει να κάνουμε χωρίς αλκοόλ, γιατί στο σώμα μας τα τσιγάρα και το αλκοόλ συνδέονται το ένα με το άλλο σε γενετικό επίπεδο, για να το πούμε, και για αυτόν τον τύπο προσωπικότητας ένα ποτήρι κρασί ή μια βότκα μπορεί να δημιουργήσει αυτό " trigger ", το οποίο ξεκινά το συνηθισμένο και πλήρως αυτόματο πρόγραμμα δράσης (αναπτήρας - τράβηγμα). Στην αρχή, το άτομο μπορεί να μην παρατηρήσει καν ότι καπνίζει ξανά.

πραγματιστής

Για αυτόν, ένα τσιγάρο είναι απλώς μια μορφή χαλάρωσης. Απολαμβάνει τη διαδικασία, καπνίζοντας συχνά πούρα, πούρα ή έναν σωλήνα που είναι σταθερά συνδεδεμένοι στην εικόνα - θυμηθείτε τον Τσόρτσιλ ή τον συμπατριώτη του Σέρλοκ Χολμς. Για έναν πραγματιστή, το τελετουργικό στοιχείο είναι σημαντικό - για παράδειγμα απογευματινό καφέ και τσιγάρα ή πούρο και κονιάκ. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι ένα αυτοπεποίθηση άτομο, ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα, προικισμένο με μια συγκεκριμένη δύναμη: ένας επιχειρηματίας ή ένας πολιτικός.

Τι να κάνω?Οι γιατροί δεν έχουν καμία σχέση εδώ. Για αυτούς τους ανθρώπους, είναι συχνά η μόνη εξουσία και η γνώμη άλλων, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, δεν τους έχει σημασία. Σε αυτήν την περίπτωση, ούτε η ύπνωση, ούτε οι βελόνες, ούτε η ψυχοθεραπεία θα λειτουργήσουν, επειδή ένα άτομο έχει συνηθίσει να πιστεύει μόνο στον εαυτό του. Και μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα μόνο αν λάβει μια τέτοια απόφαση ο ίδιος. Για παράδειγμα, ένα χόμπι υψηλής σωματικής δραστηριότητας (ορεινή ποδηλασία, ορειβασία, ράφτινγκ σε ποτάμια βουνών κ. λπ. ) μπορεί να τον φέρει σε ένα τέτοιο βήμα.

Εξαρτώμενος

Δεν του αρέσει πολύ το κάπνισμα. Για έναν εθισμένο, αυτή είναι μια μορφή επικοινωνίας. Ξεκινά το κάπνισμα για την εταιρεία πολύ νωρίς. Στη δουλειά, δεν χάνει ούτε ένα διάλειμμα καπνού, όχι επειδή θέλει να καπνίσει, αλλά επειδή είναι απαραίτητο.

Τι να κάνω?Ένα τέτοιο άτομο και μόνο δεν θα σταματήσει ποτέ τα τσιγάρα. Απαιτείται πολύ μακρά πορεία ψυχοθεραπείας και ψυχολογικής αποκατάστασης (η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια). Είναι κατάλληλο για ύπνωση και ανταποκρίνεται σε όλες τις «ιστορίες τρόμου» σχετικά με το κάπνισμα, την ιδανική ομάδα στόχου για (κοινωνικές) διαφημίσεις κατά του καπνού.

Ερωτευμένος

Και ο εραστής ανιδιοτελώς στο χτύπημα ενός χοίρου. Σε ένα τσιγάρο, φυσικά. Λατρεύει το κάπνισμα και προσελκύεται στις τάξεις των καπνιστών σχεδόν από την πρώτη ρουφηξιά. Το Entourage είναι σημαντικό γι 'αυτήν - όμορφα αναπτήρες, γυαλιστερά πακέτα, διάφορα αξεσουάρ. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτοί οι άνθρωποι αποδεικνύονται κιναισθητικοί - δηλαδή, αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους μέσω αφής αισθήσεων, πρέπει να αγγίζουν, να αγγίζουν, να στρίβουν τα πάντα στα χέρια τους.

Τι να κάνω?Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγκάσετε ένα τέτοιο άτομο να σταματήσει το κάπνισμα με το όπλο ή κάποια άλλη απειλή για τη ζωή και την υγεία. Φάρμακα που προκαλούν ναυτία κατά το κάπνισμα, φυσιοθεραπεία, βελονισμό, βελονισμός - δηλαδή έκθεση σε επαφή - μπορούν να βοηθήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αντικατάσταση τσιγάρων - τουλάχιστον μια κονσόλα παιχνιδιών, τουλάχιστον το τελευταίο "φανταχτερό", πραγματικά δεν θέλω κινητό τηλέφωνο, τουλάχιστον PDA με στυλό, τουλάχιστον όχι χόμπι που απαιτεί χειρωνακτική εργασία. Διαφορετικά, ένα τέτοιο άτομο θα επιστρέψει στα τσιγάρα, ειδικά εάν η δουλειά του περιλαμβάνει συναντήσεις και μεγάλες περιόδους καθισμάτων στο τραπέζι του γραφείου - αυτό είναι κόλαση για έναν κιναισθητικό.

"Δικαιολογίες"

Αριθμός 1. Η κλασική γυναικεία "δικαιολογία" - Δεν θέλω να σταματήσω το κάπνισμα γιατί φοβάμαι να πάρει λίπος

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που έχουν σταματήσει τα τσιγάρα αρχίζουν να θολώνουν ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Αλλά η διακοπή του καπνίσματος δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Μόνο με την πάροδο του χρόνου αποκαθίσταται η ευαισθησία των γευστικών στο στόμα και ακόμη και το πιο συνηθισμένο φαγητό φαίνεται εξαιρετικά υπέροχο. Πώς μπορώ να αντισταθώ; Έτσι ξεκινάει η αυξημένη απορρόφηση όλων των καλών αγαθών.

Είναι δυνατόν να αποφύγετε την αύξηση βάρους; Σίγουρα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διατηρείτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά γύρω από το σπίτι και μαζί τους θα ξεδιψάσετε για νέες γεύσεις. Τα ξινά μούρα όπως τα βακκίνια είναι ιδιαίτερα καλά σε αυτό το θέμα, μόνο το χειμώνα είναι αρκετά προβληματικό να τα βρείτε. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να έχουν ένα μικρό μπουκάλι συνηθισμένο μεταλλικό νερό που κουβαλούν μαζί τους όλη την ώρα. Υπήρχε η επιθυμία να καπνίσει ή να πάει στο κέικ - σταμάτησαν, έπιναν μερικές γουλιές και μπορείτε να συνεχίσετε.

Αριθμός 2. "Συγγνώμη" για ιδιαίτερα προχωρημένους χρήστες: Το κάπνισμα προστατεύει από τη νόσο του Πάρκινσον

Πράγματι, υπήρξε μια τέτοια μελέτη από Αμερικανούς επιστήμονες. Υποστήριξαν ακόμη και ότι ο καπνός περιείχε κάποιο είδος νευροπροστατευτικού παράγοντα. Μέχρι στιγμής δεν μπορέσαμε να το ξεχωρίσουμε. Ναι, και δεν εμφανίζεται σε καθαρή μορφή, αλλά σε μια εταιρεία με τέσσερις χιλιάδες άλλα συστατικά καπνού καπνού, για παράδειγμα με κυανίδια, βενζυρένια, αμμωνία, κάδμιο και άλλες ουσίες που είναι αναμφίβολα επιβλαβείς. Το προστατευτικό αποτέλεσμα, εάν υπάρχει, αναιρείται επομένως από τον κίνδυνο ανάπτυξης ολόκληρου φάσματος ασθενειών.

Αλλά έχει νόημα;

Το πώς αντιδρά το σώμα του καπνιστή στη διακοπή του καπνίσματος εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας, την ηλικία και, το πιο σημαντικό, το στάδιο στο οποίο ένα άτομο με αυτό που είναι γνωστό ως σύνδρομο νικοτίνης σταματά να καπνίζει. Και όμως, εάν σταματήσετε το κάπνισμα χωρίς «κάπνισμα» λόγω θανατηφόρων και ανίατων ασθενειών, με την πάροδο του χρόνου το σώμα θα απελευθερωθεί από τις τοξίνες του καπνού καπνού ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις της δηλητηρίασης.

Μελέτες δείχνουν ότι οι παθολογικές αλλαγές στην αναπνευστική οδό, για παράδειγμα που προκαλούνται από δηλητηρίαση με προϊόντα καπνού, αντισταθμίζονται κατά μέσο όρο εντός ενός έτους από τη διακοπή του καπνίσματος. Και άλλοι δείκτες επιστρέφουν σταδιακά στο φυσιολογικό.

Αν λοιπόν μπορείτε να εγκαταλείψετε τα τσιγάρα μόνοι σας, υπέροχα. Εάν δεν λειτουργεί, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς, ναρκωτικούς και ψυχοθεραπευτές. Είναι επιθυμητό, σύμφωνα με τις συστάσεις των φίλων τους, των συναδέλφων τους, των εικονικών γνωριμιών που αντιμετωπίστηκαν. Και όλα θα λειτουργήσουν σίγουρα.