Τι συμβαίνει στο σώμα όταν σταματήσετε το κάπνισμα;

Σχεδόν το 40% του ενήλικου πληθυσμού της Ρωσίας πάσχει από επιβλαβές εθισμό στη νικοτίνη. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί από αυτούς που είναι βέβαιοι για την αναμφισβήτητη βλάβη του καπνίσματος στο σώμα. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού - τόσο συμβατικά όσο και ηλεκτρονικά. Μερικοί από τους καπνιστές φοβούνται ότι μετά την αφαίρεση της κακής συνήθειας, το σώμα τους θα αυξήσει το βάρος και θα εμφανιστούν άλλες ανεπιθύμητες αλλαγές. Αλλά τι πραγματικά θα συμβεί;

Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να εγκαταλείψεις τη συνήθεια νικοτίνης σου

Δεν είναι ποτέ αργά για να τελειώσει. Πρέπει να επιλέξετε μια ημερομηνία για αυτό

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά να σταματήσουν το κάπνισμα, καθώς άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών που εγκατέλειψαν αυτήν την κακή συνήθεια βελτιώνουν την υγεία τους κάθε χρόνο. Και πέντε έως επτά χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος και την επιστροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, οι άνθρωποι είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Μετά την εξάλειψη του εθισμού, το σώμα επισκευάζει σταδιακά τη βλάβη που προκαλείται από τη νικοτίνη και την πίσσα. Κάθε χρόνο, χωρίς καπνό, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου για ένα άτομο.

Ακόμη και οι βαριές, ώριμες καπνιστές έχουν την ευκαιρία να μειώσουν πολλούς από τους κινδύνους για την υγεία τους μετά τη διακοπή του καπνού. Για παράδειγμα, Γερμανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι άτομα άνω των 60 ετών που ανέκαμψαν από τον εθισμό στη νικοτίνη μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 28%. Οι συμμετέχοντες σε διεθνείς μελέτες στην Ιαπωνία, την Αγγλία, την Κίνα, την Αυστραλία και την Ισπανία αναφέρουν ότι μετά από 50 χρόνια διακοπής του καπνίσματος, έχουν δει βελτίωση στην υγεία τους.

Σταματήστε το κάπνισμα και είστε υπέρβαροι

Η αύξηση βάρους συμβαίνει με τη διακοπή του καπνίσματος

Ενώ ο αριθμός των ατόμων που καπνίζουν παραδοσιακά τσιγάρα έχει μειωθεί σταθερά, το ποσοστό των νέων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς καπνό αυξάνεται σημαντικά. Ίσως η μετάβαση σε αυτό το είδος καπνίσματος θα σας βοηθήσει να εγκαταλείψετε αυτήν τη συνήθεια, αλλά γενικά ο ατμός είναι εξίσου επιβλαβής για τον οργανισμό όπως και η κανονική χρήση καπνού. Σε κάθε περίπτωση, είναι δυνατόν να σταματήσετε ξαφνικά το κάπνισμα, αλλά όχι για όλους. Είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό. Για μερικούς ανθρώπους, μια απότομη απόρριψη των τσιγάρων λόγω των μεμονωμένων φυσιολογικών ιδιοτήτων και ασθενειών τους είναι γεμάτη με μεγάλη πίεση σε ολόκληρο το σώμα και ορμονικές ανισορροπίες. Εξαιτίας αυτού, η παχυσαρκία μπορεί να εμφανιστεί και το σώμα χάνει το σχήμα του.

Ακολουθώντας τις συμβουλές των διατροφολόγων, πρέπει να μάθετε πώς να ελέγχετε το βάρος σας και να τρώτε υγιεινά πριν εγκαταλείψετε τα τσιγάρα. Εάν ένα άτομο καπνίζει και καταναλώνει ανθυγιεινά τρόφιμα ταυτόχρονα, αφού εγκαταλείψει τον εθισμό στη νικοτίνη, θα κερδίσει υπερβολικό βάρος πολύ πιο γρήγορα από εκείνους που στο παρελθόν έτρωγαν υγιεινές τροφές.

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα συνδέεται με την ανάπτυξη πολλών χρόνιων ασθενειών και μπορεί να διαταράξει την κατάσταση των οστών, του εγκεφάλου, των δοντιών, των ματιών και των αναπαραγωγικών οργάνων. Ευτυχώς, το ανθρώπινο σώμα έχει εκπληκτική ικανότητα αναγέννησης. Μόλις ο εθισμός στη νικοτίνη εξαφανιστεί, το σώμα σταδιακά αλλάζει και αρχίζει αργά να καθαρίζεται από τις επιβλαβείς ουσίες που παράγονται από το κάπνισμα.

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος στο σώμα

Ο κίνδυνος του καπνίσματος είναι ότι η βλάβη του δεν είναι άμεσα αισθητή. Οι τοξίνες που περιέχονται στα τσιγάρα αρχίζουν σταδιακά να καταστρέφουν τους ιστούς του σώματος - από χρόνο σε χρόνο. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν σε μικροσκοπικό επίπεδο, έτσι οι περισσότεροι καπνιστές πιστεύουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα κακό στο σώμα τους. Το κάπνισμα όχι μόνο μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία της καρδιάς, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και άλλα σημαντικά όργανα του σώματος. Για παράδειγμα, εδώ είναι μερικά γεγονότα που δεν είναι ευρέως γνωστά:

 • Το κάπνισμα βλάπτει όλο και περισσότερο το μυοσκελετικό σύστημα και μειώνει την οστική πυκνότητα.
 • Οι άνδρες καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος κατά 25% και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος κατά ισχίου.
 • Για εκείνους που καπνίζουν, το σώμα είναι πιο αργό να επουλωθεί από τραυματισμούς.
 • Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας δοντιών και τερηδόνας.
 • Οι καπνιστές έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Alzheimer.
 • Τα άτομα με εθισμό στη νικοτίνη είναι 53% πιο πιθανό να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση.
 • Το κάπνισμα οδηγεί σε αύξηση κατά 80% του χρόνιου πόνου στην πλάτη και κατά 115% αύξηση του πόνου στην πλάτη.
 • Ο εθισμός στη νικοτίνη αυξάνει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία κατά 78% κατά μέσο όρο και τον κίνδυνο καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία κατά 58%.

Όλα αυτά μπορούν να συμβούν, επειδή από το κάπνισμα, παθολογικές διεργασίες εμφανίζονται στο σώμα. Για παράδειγμα, αυξάνει την ολική ομοκυστεΐνη πλάσματος που σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες γνωστικές διαταραχές. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης συμβαίνει λόγω της μείωσης του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών που εισέρχονται στον εγκέφαλο του καπνιστή.

Επιπλέον, η αθηροσκλήρωση είναι γεμάτη με συσσώρευση αμυλοειδούς βήτα πρωτεΐνης - χαρακτηριστικό της νόσου του Alzheimer. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια μπορούν επίσης να συνδεθούν με αυξημένο οξειδωτικό στρες, διεγερτική τοξικότητα (βλάβη και θάνατος στους νευρώνες) και φλεγμονή που προκαλείται από την έκθεση στον καπνό.

Το σώμα αλλάζει τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα

Το ανθρώπινο σώμα έχει μια καταπληκτική ικανότητα να θεραπεύεται και να επιδιορθώνεται όταν υποστηρίζεται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, επαρκή ύπνο, σωματική δραστηριότητα και σωστή διατροφή. Η ευεργετική αναγέννηση στο σώμα μπορεί επίσης να συμβεί μετά την εξάλειψη της συνήθειας νικοτίνης. Για παράδειγμα, εδώ είναι μερικές από τις αλλαγές που θα συμβούν αμέσως μετά την πλήρη διακοπή του καπνού:

 • Είκοσι λεπτά μετά το τέλος του καπνίσματος το τελευταίο τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών σας αρχίζουν να επιστρέφουν στο φυσιολογικό.
 • Μετά από οκτώ ώρες, η ποσότητα νικοτίνης στο σώμα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 93%.
 • Μετά από δώδεκα ώρες, το σώμα απελευθερώνεται από περίσσεια αερίου μονοξειδίου του άνθρακα και η περιεκτικότητα σε οξυγόνο επανέρχεται στο φυσιολογικό.
 • Μετά από μια μέρα, η πιθανότητα καρδιακής προσβολής μειώνεται και η αρτηριακή πίεση επιστρέφει στο φυσιολογικό. Αυξάνεται το οξυγόνο του αίματος και η σωματική δραστηριότητα.
 • Μετά από δύο ημέρες, τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη μυρωδιά και τη γεύση αποκαθίστανται και ο πρώην καπνιστής μπορεί να μυρίζει και να έχει καλύτερη γεύση. Ταυτόχρονα, η νευρικότητα και η ευερεθιστότητα που σχετίζεται με τον εθισμό στη νικοτίνη θα κορυφωθεί.
 • Μετά από τρεις ημέρες, η νικοτίνη απελευθερώνεται σχεδόν εντελώς από το σώμα, η οποία μπορεί να απαιτεί απότομη αναπλήρωση: αλλαγές στη διάθεση, νευρικότητα, επιθετικότητα και σοβαρές ημικρανίες όλα αυξάνονται καθώς το σώμα προσαρμόζεται σε ένα πιο υγιές περιβάλλον.
 • Μετά από μια εβδομάδα μετά το φαγητό, η επιθυμία για κάπνισμα προκύπτει και διαρκεί κατά μέσο όρο τρία λεπτά. Για να το ξεφορτωθείτε, μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο ή να μασάτε τα ούλα.
 • Μετά από δύο εβδομάδες, το αίμα που κυκλοφορεί στα ούλα και τα δόντια επιστρέφει στο φυσιολογικό, γεγονός που βοηθά στην ταχύτερη επούλωση της περιοδοντικής νόσου και στη βελτίωση της αναπνοής.
 • Μετά από τέσσερις εβδομάδες, το άγχος, η κατάθλιψη και η αϋπνία συνήθως εξαφανίζονται. Η λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς αποκαθίσταται σταδιακά. Τα βήματα βήχα και η δύσπνοια είναι λιγότερο συχνά.
 • Η κόπωση και η δύσπνοια μειώνονται μετά από εννέα μήνες. Ένα άτομο αισθάνεται ένα κύμα δύναμης και ενέργειας, η συχνότητα του κρυολογήματος μειώνεται λόγω της κακής πνευμονικής λειτουργίας.

Κατά προσέγγιση πρόγνωση για είκοσι χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Φυσικά, όσο περισσότερο ένα άτομο δεν καπνίζει, τόσο καλύτερη θα είναι η υγεία του. Παρά την ταλαιπωρία και τις επιληπτικές κρίσεις που σχετίζονται με τον προηγούμενο εθισμό και την επιθυμία για κάπνισμα, το σώμα ανακάμπτει σταδιακά. Όσο περισσότερο κάπνισε ένα άτομο, τόσο περισσότερο θα χρειαζόταν να ανακάμψει το σώμα του. Εδώ περίπου ποιες αλλαγές μπορεί να συμβούν στο σώμα σε είκοσι χρόνια μετά την απαλλαγή από τον εθισμό στη νικοτίνη:

 • Μετά από ένα χρόνο, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 50% και μειώνεται κάθε χρόνο εάν είστε απαλλαγμένος από τον καπνό.
 • Μετά από πέντε χρόνια χωρίς τσιγάρα, η αρτηριακή πίεση ομαλοποιείται και τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να διευρύνονται, μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Η πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού θα μειωθεί τα επόμενα δέκα χρόνια.
 • Μετά από δέκα χρόνια χωρίς νικοτίνη, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 30-50% και ο κίνδυνος θανάτου από αυτόν τον τύπο καρκίνου μειώνεται δύο φορές.
 • Μετά από δεκατρία χρόνια χωρίς κάπνισμα, η πιθανότητα απώλειας ή καταστροφής των δοντιών επανέρχεται σε εκείνη των ατόμων χωρίς εθισμό στη νικοτίνη.
 • Μετά από δεκαπέντε χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του παγκρέατος και ασθενειών των στεφανιαίων αρτηριών μειώνεται σημαντικά.
 • Μετά από 20 χρόνια καταπολέμησης του εθισμού, ο κίνδυνος θανάτου από τα προβλήματα που απειλούν τους καπνιστές έχει μειωθεί σε φυσιολογικά επίπεδα.