Ημερολόγιο διακοπής καπνίσματος την ημέρα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματήσετε το κάπνισμα; Φυσικά, η διακοπή του τσιγάρου είναι ένας ισχυρός παράγοντας άγχους που επηρεάζει τη φυσιολογική και ψυχολογική κατάσταση. Οι συστάσεις των ειδικών, οι συμβουλές πρώην καπνιστών θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του συνδρόμου στέρησης, επιπλέον, υπάρχουν πολλές μέθοδοι που εξομαλύνουν το στερητικό σύνδρομο και επιτρέπουν σε ένα άτομο να ανακτήσει τη χαρά μιας πλήρους ζωής. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιπτώσεις της διακοπής του καπνίσματος. Μπορείτε να καταγράψετε τις φυσιολογικές σας αισθήσεις, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο. Για λόγους απλότητας και ως επιπλέον κίνητρο, οι αλλαγές που συντελούνται ζωγραφίζονται κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση.

ημερολόγιο διακοπής καπνίσματος

πάρθηκε η απόφαση!

Δεδομένου ότι το κάπνισμα είναι πλέον εκτός μόδας, όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες σκέφτονται να απαλλαγούν από τον εθισμό. Η σύγχρονη φαρμακολογία αναπτύσσει ετησίως φάρμακα που στοχεύουν στη σταδιακή εξάλειψη της λαχτάρας για τσιγάρο και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης. Αλλά ακόμη και η φαρμακευτική θεραπεία του εθισμού δεν αποκλείει την παρουσία θέλησης και μεγάλη επιθυμία να σταματήσετε το κάπνισμα.

Συνήθως το αρσενικό μέρος του πληθυσμού, δηλαδή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, είναι βαρείς καπνιστές, ανυπομονούν να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό. Εδώ όλα είναι ατομικά και εξαρτώνται από την εμπειρία του καπνιστή, πόσο «κορεσμένος» είναι ο οργανισμός με πίσσα, νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και προϊόντα καύσης. Μικρές αλλαγές παρατηρούνται μέσα σε μια μέρα, αλλά οι πραγματικές συνέπειες της διακοπής του καπνίσματος μπορούν να εκτιμηθούν μόνο χρόνια αργότερα, όταν η λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματος έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Για να διασφαλιστεί ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη, δεν παρεμβαίνουν πρόσθετες τεχνικές. Το ημερολόγιο καπνίσματος επιτρέπει την ανάλυση της γενικής κατάστασης του σώματος μετά τη διακοπή του καπνίσματος, προκειμένου να εστιάσουμε στις πιο σημαντικές πτυχές της διαδικασίας. Μάλιστα, το ημερολόγιο δημιουργείται με σκοπό τον αυτοέλεγχο. Στην πρώτη σελίδα μπορείς να απαριθμήσεις τους λόγους που σε έκαναν να αποχαιρετήσεις τον «εθισμό στη νικοτίνη» και κάθε φορά που ανοίγεις το ημερολόγιο θα νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.

Τα πρώτα βήματα

Πρώτα πρέπει να αποφασίσετε για την ημερομηνία, είναι επιθυμητό να σταματήσετε το κάπνισμα το Σαββατοκύριακο. Μην ξεχνάτε την ηθική προετοιμασία του σώματος, η οποία διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να απαλλαγείτε από το τασάκι και τον αναπτήρα, να τοποθετήσετε παστίλιες κατά της νικοτίνης ή τσίχλες εκεί που είχαν προηγουμένως αποθηκευτεί τα τσιγάρα. Πρώτα προσπαθήστε να αποφύγετε τις εταιρείες καπνίσματος. Ζητήστε από φίλους, συναδέλφους και συγγενείς να μην καπνίζουν τριγύρω για να σεβαστούν την επιλογή σας.

Οι πληροφορίες στο ημερολόγιο πρέπει να συγκεντρώνονται βήμα-βήμα για να μην μπερδεύονται. Οι κύριες συνέπειες της διακοπής του καπνίσματος εμφανίζονται τον πρώτο χρόνο καταπολέμησης μιας κακής συνήθειας. Παρακάτω είναι ένα ημερολόγιο διακοπής καπνίσματος. Η εξοικείωση με αυτό θα σας προετοιμάσει για τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στον δρόμο για την εξάλειψη του εθισμού στον καπνό.

μέρες σκέψεις και συναισθήματα Φυσιολογικές Αισθήσεις Ποια είναι τα νέα σου
Πρώτα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τελειωσα! έκοψα το κάπνισμα! Νιώθω σίγουρη, περήφανη και χαρούμενη που πήρα μια απόφαση. Η λαχτάρα για καπνό είναι ελάχιστη και διακόπτεται εύκολα από ξένες σκέψεις. Απώλεια όρεξης, ήπια ζάλη, μέτριο άγχος, δυσκολία στον ύπνο. Στην αρχή το κίνητρο είναι πολύ υψηλό. Αφού ένα άτομο κόψει το κάπνισμα, το αίμα και οι ιστοί του σώματος γεμίζουν με οξυγόνο και η συγκέντρωση του CO2 μειώνεται σημαντικά. Η λειτουργία μεταφοράς των ερυθροκυττάρων βελτιώνεται.
Δεύτερος Εξακολουθώ να μην καπνίζω, αλλά υπάρχει ένας ελαφρύς εκνευρισμός, η δύναμη της αυτο-ύπνωσης φθείρεται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεπερνά την υπνηλία, την απάθεια. Μερικές φορές το χέρι φτάνει αυτόματα για τα τσιγάρα, αυτό που να κάνετε είναι μια συνήθεια. Μειωμένη όρεξη στο πλαίσιο της διακοπής του καπνίσματος, λαχτάρα για αρωματικό φαγητό. δύσπνοια, βήχας, συχνουρία, κοιλιακό άλγος. Κακός ύπνος, δερματικός κνησμός και σφίξιμο του δέρματος. Με φόντο την κακή υγεία, η ευφορία από το πέταγμα των τσιγάρων εξατμίζεται. Αλλά το έργο του βλεφαροφόρου επιθηλίου αρχίζει να ανακάμπτει, το οποίο προστατεύει τους πνεύμονες και τους βρόγχους από επιβλαβείς ουσίες. Ο βλεννογόνος της πεπτικής οδού ενημερώνεται.
Η τρίτη Η νευρικότητα μεγαλώνει, νιώθω έντονο στερητικό σύνδρομο. Δεν ξέρω πού να σταθώ και πώς να βγάλω το μυαλό μου από την εμμονική σκέψη για το κάπνισμα. Ο ύπνος ενοχλητικός, διακοπτόμενος. Από την τρίτη μέρα μετά το τελευταίο καπνισμένο τσιγάρο, ανοίγει μια βάναυση όρεξη, που φτάνει στα γλυκά. Υπάρχουν αλλαγές στο έργο του πεπτικού συστήματος, ζάλη, ταχυκαρδία, εμβοές. Μπορείτε να παρατηρήσετε δερματικά εξανθήματα. Η διαδικασία αποκατάστασης του βλεφαροφόρου επιθηλίου και του βρογχικού βλεννογόνου έχει ξεκινήσει. Η ποσότητα της θρυψίνης στο σώμα μειώνεται, ενώ η ροή του αίματος στον εγκέφαλο και την καρδιά αυξάνεται. Σε κυτταρικό επίπεδο, η ανάγκη για καπνό τσιγάρου μειώνεται, ο αγγειακός τόνος είναι σταθερός. Πρόσεχε! Από την τρίτη ημέρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να απελευθερωθείτε και να αρχίσετε να καπνίζετε ξανά.
Τέταρτος Η πείνα για τη νικοτίνη συνεχίζεται. Σταματάω την επιθετικότητα και τον εκνευρισμό με ηρεμιστικά. Η διάθεση ασταθής, ο ύπνος επιφανειακός, η συγκέντρωση διαταραγμένη. Για να μπορέσει το σώμα να καθαριστεί γρήγορα από τις τοξίνες, πίνω πράσινο τσάι, τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά. Ο θόρυβος στα αυτιά, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η ούρηση είναι φυσιολογική. Υπάρχει μια αίσθηση παχύρρευστου όγκου στο λαιμό, αρχίζει ο βήχας, όπως ακριβώς όταν καπνίζετε. Περιστασιακά υπάρχει έντονο πρήξιμο του προσώπου, των δακτύλων και των αυτιών. Τα υπολείμματα νικοτίνης αποβάλλονται από το σώμα. Υπάρχουν αλλαγές χαρακτήρα, όταν αυτό αλλάζει δεν υποφέρει μόνο ο καπνιστής, αλλά και οι γύρω του. Οι επανορθωτικές διεργασίες συνεχίζονται στους πνεύμονες όσων κόβουν το κάπνισμα, η βρογχική έκκριση είναι φυσιολογική. Μπορεί να υπάρξει μείωση στο έργο της περισταλτικής, η σύνθεση της αντιδιουρητικής ορμόνης ομαλοποιείται.
Πέμπτος Δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο δύσκολο να κόψω το τσιγάρο! Διάβασα πολλές κριτικές στα φόρουμ, αλλά ούτε καν υποψιαζόμουν ότι θα συνέβαιναν παρόμοιες αλλαγές σε εμένα. Αισθάνεται άσχημα, μαστίζεται αδυσώπητα από τις σκέψεις του καπνίσματος. Υπάρχει μια πικρή γεύση στο στόμα, συνεχώς διψασμένο. Υπάρχουν σημάδια παραβίασης του αυτόνομου συστήματος με τη μορφή ελαφρού τρόμου στα χέρια, υπερβολικής εφίδρωσης, αίσθημα δίψας. Στο λαιμό υπάρχει μια αίσθηση χαλαρού θρόμβου βλέννας, όταν η απόχρεμψη, η βλέννα έχει σκούρο χρώμα και πυκνή σύσταση. Το σκουριασμένο σώμα καθαρίζεται αργά αλλά σταθερά, μετά τη διακοπή του καπνίσματος κινούνται αναγεννητικές διαδικασίες στα βάθη του βρογχοπνευμονικού συστήματος. Θεραπεύστε μικροτραύματα στη γλώσσα. Υπάρχει λιγότερη βλέννα στο στομάχι, ο τόνος των εντέρων είναι ακόμα χαμηλός.
Εκτος Το στερητικό σύνδρομο επιστρέφει, η διάθεση εκτοξεύεται. Η λαχτάρα για κάπνισμα εμφανίζεται παροξυσμικά, διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. Υπήρχαν μερικές στιγμές που ήθελα να πάρω τσιγάρα, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσω τον εαυτό μου. Οι φυτικές διαταραχές συνεχίζουν να εμφανίζονται, η ναυτία και η καούρα συνδέονται. Αυξημένη δίψα, συχνουρία, αιματηρά φλέγματα κατά τον βήχα. Τα λευκοκύτταρα «μεγάλωσαν» για πρώτη φορά χωρίς την επίδραση της νικοτίνης στον οργανισμό ενός καπνιστή. Το έργο του γαστρεντερικού σωλήνα ομαλοποιείται, οι γευστικοί κάλυκες αποκαθίστανται.
Εβδομος Έκοψα το κάπνισμα πριν από επτά ημέρες. Είναι μάλλον πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για πλήρη απελευθέρωση από τον εθισμό, αλλά η αρχή έχει γίνει. Κοιμήθηκα καλύτερα εκείνο το βράδυ, αλλά το αίσθημα του κενού δεν με αφήνει να φύγει. Η υποστήριξη από τα μέλη της οικογένειας βοηθάει πολύ. Το φλέγμα φεύγει, το «κόμπο» στο λαιμό παραμένει, το δέρμα ξεφλουδίζει. Η αρτηριακή πίεση αυξομειώνεται ελαφρά. Παρόλα αυτά η όρεξη αυξάνεται και η ωχρότητα του δέρματος σταδιακά εξαφανίζεται. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το πρώτο στάδιο της αναδιάρθρωσης του αμαξώματος έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, συνιστάται να κάνετε μεγάλη εξέταση αίματος και να υποβληθείτε σε ακτινογραφία.

Όταν ένα άτομο κόψει το κάπνισμα, οι συνέπειες για τον οργανισμό μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστες. Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η σωματική εξάρτηση από το τσιγάρο δεν έχει ακόμη μειωθεί και το ψυχοσυναισθηματικό στρες υποχωρεί μόνο στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας. Επομένως, είναι καλύτερο να μην αναλάβετε κανέναν κίνδυνο. Η σταδιακή διακοπή του καπνίσματος βοηθά στην αποφυγή υποτροπής.

Δεύτερη και επόμενες εβδομάδες

Συμβαίνουν πιο εύκολα όταν δεν υπάρχουν ερεθιστικά με τη μορφή τσιγάρου ή καπνού. Το σώμα ανακάμπτει και πρακτικά δεν αντιδρά στην έλλειψη νικοτίνης. Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο διακοπής του καπνίσματος αποκαλύπτονται πολλές θετικές στιγμές, η σημασία των οποίων θα γίνει κατανοητή μόνο με τον καιρό.

Πιθανές αλλαγές που σχετίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος:

  • Την 14η μέρα. Η διαδικασία επούλωσης των βρόγχων έχει ολοκληρωθεί, τα αιμοπετάλια έχουν ήδη καταφέρει να ανανεωθούν, τα ερυθροκύτταρα - όχι. Είναι δυνατές οι βλαστικές-αγγειακές εκδηλώσεις, αλλά η επιδερμίδα βελτιώνεται, το κιτρινωπό χρώμα των δακτύλων εξαφανίζεται. Ο βήχας υποχωρεί, αλλά εάν η εμπειρία του καπνίσματος είναι μεγαλύτερη από 20 χρόνια, τα σημάδια βρογχίτιδας μπορούν να παρατηρηθούν για έως και έξι μήνες.
  • 1 μήνα. Μέχρι την 30ή ημέρα, οι ανώτεροι αεραγωγοί έχουν αποκατασταθεί σε κυτταρικό επίπεδο. Το σωματικό βάρος αυξάνεται σημαντικά. Οι αλλαγές στο σώμα σχετίζονται επίσης με την ψυχολογική ευεξία, ο ενθουσιασμός σταδιακά αντικαθίσταται από μια καταθλιπτική κατάσταση. Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να μην σπάσετε. Θυμηθείτε ότι ένα σημαντικό μέρος του ταξιδιού για τη διακοπή του καπνίσματος έχει ήδη ολοκληρωθεί.
  • 2 μήνες. Οι επόμενοι 3-4 μήνες είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για τις γυναίκες όσον αφορά την ομορφιά. Το ανθυγιεινό κιτρίνισμα των δακτύλων μειώνεται, τα κουπερόζ δίχτυα και η γκρίζα επιδερμίδα αρχίζουν να εξαφανίζονται. Ο εθισμός στο κάπνισμα επιμένει, αλλά γίνεται λιγότερο έντονος, αν και η δύναμη της θέλησης και η υποστήριξη από τα αγαπημένα πρόσωπα εξακολουθούν να χρειάζονται.
  • 3 μήνες. Στο σώμα, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αρχίζει μια εντατική αποκατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, ο τόνος τους επιστρέφει στο φυσιολογικό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχηματίζεται ένα «σημείο χωρίς επιστροφή», ο σωματικός εθισμός στον καπνό έχει εξαφανιστεί εντελώς, ψυχολογικά, το κάπνισμα δεν έχει σχεδόν καμία επίδραση στον άνθρωπο. Η όρεξη και η γενική ευημερία είναι καλά.
  • 6ος μήνας. Η άρνηση από τα τσιγάρα οδήγησε σε πλήρη ανανέωση όλων των συστημάτων του σώματος, το αίμα και τα κύτταρα καθαρίστηκαν από τη νικοτίνη, το συκώτι λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Κάθε μέρα ο όγκος των πνευμόνων αυξάνεται, η αναπνοή γίνεται πιο εύκολη. Έξι μήνες αργότερα, ένα άτομο ουσιαστικά δεν θυμάται τον εθισμό.
  • Σε ένα χρόνο. Η περίοδος κατά την οποία συνοψίζονται τα αποτελέσματα. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο καθαρισμός του σώματος μετά τη διακοπή του καπνίσματος ήταν επιτυχής. Οι εργασίες για την αντιμετώπιση του εθισμού στη νικοτίνη στο μέλλον θα αποδώσουν καρπούς: ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα μειωθεί κατά 50%, εγκεφαλικού επεισοδίου - κατά 30%, καρκίνου του πνεύμονα και του ήπατος - κατά 80-90%, του γαστρεντερικού σωλήνα - κατά 60-70%, των χειλιών καρκίνος - κατά 99-100%.

Αν μελετήσετε το ημερολόγιο διακοπής καπνίσματος ανά ημέρες και μήνες, μπορείτε να δείτε ότι οι δυσκολίες των πρώτων σταδίων ξεχνιούνται σιγά σιγά, τα ανανεωμένα νευρικά κύτταρα λειτουργούν τέλεια χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Όσον αφορά την πιθανότητα υποτροπής, οι ναρκολόγοι υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος επιστροφής στο κάπνισμα δεν βρίσκεται στη σωματική λαχτάρα για νικοτίνη, αλλά στο μυαλό. Η θέληση και η συνεχής δουλειά με τον εαυτό σας είναι το κλειδί για την επιτυχία, την υγεία και τη μακροζωία.

Εναλλακτική επιλογή

Πολλοί κάνουν μια αναλογία ανάμεσα στο κάπνισμα καπνού και τη μαριχουάνα, τη μαριχουάνα, τη μαριχουάνα ή το χασίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει. Οι συνέπειες της διακοπής του παραδοσιακού τσιγάρου είναι πολύ πιο ήπιες από αυτές που αντιμετωπίζετε όταν απέχετε από ψυχοτρόπα φάρμακα. Ο εθισμός του οργανισμού ενός καπνιστή στα μαλακά ναρκωτικά αναπτύσσεται πιο αργά, αλλά όλες οι ουσίες από την κάνναβη περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη και κανναβινόλη, που προκαλούν ψυχικό και σωματικό εθισμό. Ο κίνδυνος είναι ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος μαριχουάνας δεν εκδηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και με την επεισοδιακή χρήση του φαρμάκου, δεν υπάρχει σύνδρομο στέρησης.

Μπορεί να φαίνεται ότι η κατανάλωση ζιζανίων είναι πολύ πιο «κερδοφόρα», αφού ένας καπνιστής χρησιμοποιεί 7 έως 20 τσιγάρα την ημέρα, ενώ οι λάτρεις της μαριχουάνας δεν χρησιμοποιούν περισσότερα από 3. Ωστόσο, η κάνναβη περιέχει περίπου τις ίδιες τοξικές ακαθαρσίες και αν καπνίζετε πολύ, τότε το σώμα συνηθίζει το μεθυστικό και απαιτεί επίμονα άλλο ένα χτύπημα.

Για να απαλλαγείτε από τα δεσμά του εθισμού για πάντα, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς:

  • Ισχυρή ζήτηση.
  • σιδερένια θέληση.
  • υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα.
  • βοήθεια ειδικού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών με εμπειρία άνω των 7-10 ετών έχουν αποχητικό σύνδρομο και η συνολική ανάκαμψη του οργανισμού μετά από χρόνια καπνίσματος είναι πιο αργή. Η περαιτέρω παραμέληση ενός υγιεινού τρόπου ζωής οδηγεί σε επιδείνωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης, προβλήματα με τα όργανα του καρδιαγγειακού συστήματος και του ήπατος.

Μόνο όταν κόψεις το κάπνισμα συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο είναι. Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για την απλή διακοπή του καπνίσματος. Δεν υπάρχει ποτέ λάθος μέρα για να κόψετε τον εθισμό και να νιώσετε ξανά σαν ένας ολόκληρος, χαρούμενος άνθρωπος. Και αφήστε μόνο το ημερολόγιο μη καπνιστών να σας θυμίζει εκείνη την ταραγμένη εποχή που ο εθισμός στη νικοτίνη δηλητηρίασε τη ζωή σας!