Πώς να κόψετε το κάπνισμα γρήγορα, εύκολα και μόνιμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι εύκολη. Όταν κατανοήσετε ακριβώς τι κερδίζει και τι χάνει ένας συγκεκριμένος καπνιστής από τη συνήθεια του, γίνεται πολύ πιο εύκολο να επιλέξετε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να κόψετε το κάπνισμα για πάντα. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατανοήσετε το δικό σας κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος. Μετά από αυτό, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στις γνωστές ψυχολογικές, θεραπευτικές και λαϊκές μεθόδους που έχουν βοηθήσει περισσότερους από έναν νικοτινομανείς.

Τρόποι διακοπής του καπνίσματος

γιατί καπνίζει

Για να κόψετε μια κακή συνήθεια, πρέπει να κατανοήσετε τους λόγους ύπαρξής της. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να καπνίζουν στην εφηβεία τους. Η επιθυμία να φαίνονται σαν ενήλικες ενθαρρύνει τους εφήβους να συμμετάσχουν σε «ενήλικες» ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του ποτού και του καπνίσματος. Όταν τελειώσει ο μαξιμαλισμός, το κόψιμο της συνήθειας δεν γίνεται τόσο εύκολο: το σώμα είναι εθισμένο και η ζωή χωρίς τσιγάρα δεν είναι πια δυνατή.

Μια παρόμοια κατάσταση συμβαίνει όταν ένα άτομο εντάσσεται σε μια νέα ομάδα. Το άγχος του νέου περιβάλλοντος συμπληρώνεται από το γεγονός ότι η επαφή επιτρέπει στους ανθρώπους να υιοθετήσουν τις συνήθειες των άλλων ανθρώπων και να προσαρμοστούν στον γενικό τρόπο ζωής στην κοινωνία. Ένας τέτοιος μηχανισμός ανάπτυξης εθισμού συνδέεται με την επιθυμία να ενταχθείς στην ομάδα και να νιώσεις συμμετοχή στη δουλειά. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με την προσπάθεια να κρατήσετε συντροφιά στους καπνιστές και το παθητικό κάπνισμα, δημιουργώντας έτσι μια προδιάθεση.

Υπάρχουν ψυχολογικές και φυσιολογικές εξαρτήσεις από το κάπνισμα. Σε επίπεδο ψυχολογικής συνήθειας, η διακοπή του καπνίσματος είναι εύκολη, αφού ένα άτομο δεν είναι πραγματικά εθισμένο σε αυτό, αλλά μόνο πείθει τον εαυτό του για τις θετικές συνέπειες του καπνίσματος. Όταν η φυσιολογία έχει ενταχθεί σε αυτή τη μορφή εθισμού, το σώμα πρέπει να καταπολεμήσει και την κακή συνήθεια.

από πού να αρχίσω

Η σωστή στάση κάνει το κάπνισμα το πιο ανώδυνο.

Αρχικά, θα πρέπει να πετάξετε το θυμίαμα και τα τσιγάρα που έχουν απομείνει. Μόλις ληφθεί η απόφαση να κόψετε τη συνήθεια, η σταθερή απόρριψη θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτήν. Αξεσουάρ καπνίσματος, όπως επιστόμια, πίπες, τσιγαροθήκες, τασάκια ακόμα και αναπτήρες καταλήγουν στα σκουπίδια χωρίς τύψεις. Το «υποχρεωτικό» πακέτο επίσης πετιέται για να μην σαγηνεύσει ξανά με την παρουσία του.

Οι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα συχνά δεν έχουν τη δύναμη να το κόψουν μέσα σε μια μέρα. Η επιθυμία για κάπνισμα είναι ισχυρότερη από την ικανότητα να ξεχνάς τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά της ζωής. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι κατάλληλη μια άλλη μέθοδος με σταδιακό περιορισμό στον αριθμό των καπνιστών τσιγάρων. Πρέπει να υπολογίσετε πόσο καπνίζεται συνήθως την ημέρα. Τις πρώτες μέρες πρέπει να μειώσετε τον αριθμό τους κατά ένα και ούτω καθεξής μέχρι να καταστεί δυνατό να περάσετε μια ολόκληρη μέρα χωρίς τσιγάρο. Όταν η ανάγκη για κάπνισμα γίνει ελάχιστη, μπορείτε να πετάξετε με ασφάλεια όλα τα σύνεργα καπνίσματος - τώρα θα υπάρχει αρκετή δύναμη θέλησης για αυτό.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος είναι να αντικαταστήσετε το κανονικό κάπνισμα με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος. Τα σκευάσματα για αυτές τις συσκευές περιέχουν χαμηλότερη δόση νικοτίνης από ότι σε ένα τσιγάρο. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, αξίζει τον κόπο να περιοριστεί σαφώς η ωφέλιμη ζωή, αφού, σε αντίθεση με ένα κανονικό τσιγάρο, δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη ωφέλιμη ζωή.

πώς να μην σπάσει

Η διακοπή του καπνίσματος συχνά αποτρέπεται από τη συνήθεια του οργανισμού να καταναλώνει ο ίδιος τη νικοτίνη. Αυτή η ουσία παράγεται αρχικά ανεξάρτητα από τα ηπατικά κύτταρα σε ελάχιστες δόσεις. Όταν η πρόσληψή του από έξω αρχίζει να υπερβαίνει τις δόσεις που είναι απαραίτητες για τα κύτταρα, το ήπαρ σταματά την παραγωγή του ως περιττή. Εδώ ένα άτομο έχει ένα «διάλειμμα» Κάθε περίοδος πριν από την εμφάνιση του «σπασίματος» είναι ατομική. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική δύναμη των τσιγάρων και στην εμπειρία του καπνίσματος. Με σύντομη εμπειρία, η μέγιστη επιθυμία για επανάληψη της συνήθειας εμφανίζεται τις πρώτες 2-4 ημέρες και σχεδόν αμέσως εξαφανίζεται λόγω της έναρξης του ήπατος. Εάν η εμπειρία είναι σημαντική και τα τσιγάρα ήταν μέτριας ισχύος ή μεγαλύτερης, αυτή η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει έως και μερικές εβδομάδες. Σε αυτή την περίπτωση, η διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, για να μην επιβαρύνει τον οργανισμό.

Το κάπνισμα συχνά συμβαδίζει με άλλες ανθρώπινες συνήθειες. Τέτοιες ενέργειες μπορεί αντανακλαστικά να οδηγήσουν σε βλάβη και αυξημένη ανάγκη για τσιγάρα. Επομένως, η απόρριψή τους πρέπει να συνοδεύεται από αλλαγή στις καθημερινές «συνήθειες» Είναι καλύτερο να έχετε μια μικρή τάση προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής: πίνετε νερό και χυμούς αντί για σόδα και καφέ, κάντε ελαφριά σωματική δραστηριότητα.

Φαρμακευτικά σκευάσματα

Εάν δεν έχετε καταφέρει να κόψετε το κάπνισμα μόνοι σας, θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε ειδικά φάρμακα που μειώνουν την επιθυμία για κάπνισμα. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα έντυπα:

  • Πεζοδρόμιο;
  • σπρέι?
  • δισκία.

Τα μπαλώματα μπορούν να κολληθούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, επομένως κανείς δεν μαντεύει την παρουσία τους. Η δράση τους βασίζεται στην εισαγωγή μικρών δόσεων νικοτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Η λαχτάρα για την πρόσληψή του από έξω εξαφανίζεται και το συκώτι αρχίζει σταδιακά να παράγει τον όγκο που λείπει. Η δυσκολία στη χρήση αυτών των επιθεμάτων έγκειται στη συχνή αδυναμία ενός ατόμου να περιοριστεί σε ένα ημερησίως, γεγονός που οδηγεί σε συνεχή αλλαγή και αύξηση των δόσεων νικοτίνης πέρα από τις επιτρεπόμενες.

Υπάρχουν δύο είδη σπρέι διακοπής του καπνίσματος: που περιέχουν νικοτίνη και νικοτινοβερική. Στην πρώτη περίπτωση, η επίδραση του ψεκασμού είναι παρόμοια με την εφαρμογή ενός επιθέματος και οδηγεί στα ίδια προβλήματα. Ο δεύτερος τύπος ψεκασμού λειτουργεί σύμφωνα με διαφορετικό μηχανισμό. Περιέχουν μόνο αιθέρια έλαια και βάμματα βοτάνων, τα οποία, μπαίνοντας στην αναπνευστική οδό, τυλίγουν τον βλεννογόνο. Εάν ένα άτομο καπνίζει ένα τσιγάρο μετά τη λήψη του φαρμάκου, η νικοτίνη αντιδρά με τα έλαια, με αποτέλεσμα τη μέθη με ναυτία, ζάλη και γενική κακουχία. Το αποτέλεσμα θα κάνει το κάπνισμα ενός τσιγάρου αφόρητο.

Τα δισκία λειτουργούν με βάση την αρχή της ανάπτυξης μιας αποστροφής για το κάπνισμα, αλλά σε αντίθεση με τα σπρέι, οι απαραίτητες ουσίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου αντιδρούν με τη νικοτίνη.

λαϊκές μεθόδους

Η φαρμακευτική θεραπεία για τον εθισμό στη νικοτίνη δεν συνιστάται σε όλους. Κατά κανόνα, τα άτομα με σύντομη εμπειρία καπνίσματος μπορούν να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι μακροχρόνιοι καπνιστές εμφανίζουν πολλές παρενέργειες που απλώς τους αποτρέπουν από το να κόψουν το κάπνισμα. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η χρήση μεθόδων παραδοσιακής ιατρικής, οι οποίες βασίζονται στη χρήση φυσικών προϊόντων και δεν προκαλούν εκτεταμένες παρενέργειες.

  • συλλογή βοτάνων. Ένα μείγμα από βρύα ταράνδου, αλογοουρά, χόρτο pikulnik, βράγχια, τσουκνίδα και ορειβατικό (1 κουταλάκι του γλυκού κάθε συστατικό) χύνεται σε 500 ml βραστό νερό, βράζεται για 10 λεπτά, εγχύεται για μία ώρα και φιλτράρεται με τυρί. Χρησιμοποιήστε το έγχυμα πρέπει να είναι 100 ml τρεις φορές την ημέρα μετά τα γεύματα.
  • Τσάι κατά της νικοτίνης.Οι ρίζες του κιχωρίου, της βαλεριάνας officinalis, των φύλλων τσουκνίδας, της μέντας και του ρουέ συνθλίβονται. Ένα κουταλάκι του γλυκού φύλλου τσαγιού προστίθεται στη συλλογή που προκύπτει και χύνονται 500 ml βραστό νερό. Η συλλογή εγχέεται για μία ώρα, μετά την οποία διηθείται. Πρέπει να λαμβάνεται 130 ml 2-3 φορές την ημέρα.
  • Βρώμη. Δύο κουταλιές της σούπας κόκκους βρώμης χύνονται με ένα ποτήρι βραστό νερό, στη συνέχεια βράζονται για 5 λεπτά και εγχύονται για μία ώρα. Πάρτε ένα αφέψημα αφού στραγγίσετε 100 ml τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.
  • ρίζες καλαμιού. Κόψτε ένα κλαδί αγριοκερασιάς δύο ετών σε κομμάτια 5 mm. Μασήστε και φτύστε όποτε θέλετε να καπνίσετε. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται 10-12 ημέρες μετά την έναρξη της χρήσης.
  • Έγχυμα για το ξέπλυμα του στόματος. Για να παρασκευαστεί το έγχυμα, τα θρυμματισμένα ριζώματα του Serpentine περιχύνονται σε ένα ποτήρι βραστό νερό και αφήνονται να εγχυθούν για 50 λεπτά. Ξεπλύνετε το στόμα σας κάθε πρωί μετά το φαγητό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα σόδας για ξέπλυμα (μια κουταλιά της σούπας σόδα σε ένα ποτήρι νερό).

Η διάρκεια της θεραπείας με λαϊκές θεραπείες σε όλες τις περιπτώσεις (εκτός από τη χρήση ριζών καλαμών) είναι 1 μήνας.

συμπέρασμα

Το κάπνισμα είναι μια αρκετά κοινή κακή συνήθεια στη σύγχρονη κοινωνία, γι' αυτό και η διακοπή του δεν είναι τόσο εύκολη. Είναι απίθανο ότι, παρά όλες τις συμβουλές, μπορεί να ξεχαστεί εντελώς σε μια μέρα. Η εμπειρία που αποκτήθηκε με τα χρόνια δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσετε το πρόβλημα και από όλη την ποικιλία των προτάσεων, σίγουρα θα μπορείτε να επιλέξετε τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο που θα σας βοηθήσει ειδικά.