Πώς να σταματήσετε το κάπνισμα και να μην ξεκινήσετε από την αρχή: συμβουλές από γιατρούς και πρώην καπνιστές

Έχουν ειπωθεί πολλά για τις βλαβερές συνέπειες του εθισμού στον καπνό που είναι απίθανο να τρομάξετε μερικούς από τους καπνιστές με τρομερά ιατρικά δεδομένα. Ένα άτομο που συνηθίζει καθημερινά να «εισπνέει νικοτίνη» μαθαίνει τελικά να απομακρύνεται από τέτοιες απειλές. Ο λόγος για αυτήν την αμέλεια δεν είναι καθόλου ηλίθιος. Το κάπνισμα μπορεί να συγκριθεί με την ανθυγιεινή σχέση με το αντίθετο φύλο: όταν είμαστε ερωτευμένοι με το λάθος άτομο, τείνουμε να αγνοούμε τις συμβουλές και τις προειδοποιήσεις από άλλους επειδή αισθανόμαστε άνετα εδώ και τώρα. Επιπλέον, η διάλυση οδηγεί αναπόφευκτα σε ένα επώδυνο σύνδρομο στέρησης και κανείς δεν εγγυάται ότι η προσπάθεια να ξεκινήσει μια νέα ζωή θα είναι επιτυχής.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μόνο το 3-6% των καπνιστών που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την κακή τους συνήθεια χωρίς βοήθεια, συμμετέχουν με ασφάλεια στο τσιγάρο τους - αν και περίπου το 70% αυτών το ονειρεύονται ρητά ή σιωπηρά. Ας προσπαθήσουμε μαζί να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους για να σταματήσουμε μόνιμα το κάπνισμα.

σταματήστε το κάπνισμα ανεξάρτητα

Για άλλη μια φορά σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος: Από τις Γενικές Αλήθειες έως τα Μικρά Γνωστά Γεγονότα

Ίσως έχετε ακούσει ότι το κάπνισμα μειώνει τη ζωή σας. Αλλά πόσο; Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μιλάμε για 13 χρόνια - φανταστείτε πόσο μπορείτε να κάνετε εκείνη τη στιγμή! Ωστόσο, ένα εξίσου σημαντικό επιχείρημα υπέρ της εγκατάλειψης είναι η ποιότητα ζωής. Όσο κυνικός κι αν ακούγεται, ο θάνατος δεν είναι το χειρότερο πράγμα που πρέπει να περιμένουμε για έναν καπνιστή. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι ογκολογικές ασθένειες, οι οποίες, όπως γνωρίζετε, συχνά εκτίθενται στην επίδραση των καρκινογόνων καπνού του καπνού, δεν σκοτώνουν αμέσως τον ασθενή. Και με παθολογίες όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια (λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου) ή παράλυση που αναπτύχθηκε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορείτε να ζήσετε για πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, το βάρος της φροντίδας των ασθενών βαρύνει τους συγγενείς τους - σύζυγοι, παιδιά, συνταξιούχους γονείς.

Μερικά από τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα - φθορά των δοντιών, γαστρίτιδα, πρόωρη γήρανση - είναι κυριολεκτικά δαπανηρά. Οι λάτρεις του καπνού αναγκάζονται να αναζητούν ιατρική βοήθεια πιο συχνά, να βλέπουν αισθητικούς και να αγοράζουν φάρμακα από φαρμακεία. Σε συνδυασμό με το κόστος των τσιγάρων, αυτή η γραμμή προϋπολογισμού μπορεί να "καταναλώνει" ένα ποσό ετησίως που θα μπορούσε να δαπανηθεί σε καλές διακοπές ή να αγοράσει πράγματα για τα οποία τα χρήματα είναι πάντα ντροπή.

Η απότομη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία ενός ατόμου

Μην ξεχνάτε μια τόσο θλιβερή συνέπεια της χρήσης καπνού ως πρόβλημα στην οικεία περιοχή: λόγω της ήττας των αγγείων της μικρής λεκάνης, οι άνδρες καπνιστές μπορούν να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία σε νεαρή ηλικία. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο γυναικείο σώμα δεν είναι λιγότερο σημαντικές: τα πιο δίκαια φύλα που πάσχουν από αυτόν τον εθισμό είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν ορμονικές διαταραχές που οδηγούν σε εμμηνορροϊκές διαταραχές, πρόωρη εμμηνόπαυση και μειωμένη λίμπιντο. Είναι επικίνδυνο για τους καπνιστές να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά από το στόμα - αυτό αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος στα αιμοφόρα αγγεία.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα είναι κυρίως επειδή θέλουν να έχουν παιδιά. Πολλές διασημότητες παραδέχτηκαν ότι εγκατέλειψαν τα τσιγάρα μόνο μετά την απαγόρευση από τον γυναικολόγο ή μετά την πολυαναμενόμενη εγκυμοσύνη. Όταν έγινε μητέρα, η ηθοποιός Catherine Zeta-Jones κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο ζωής της και οι συνάδελφοί της στο κατάστημα, η Τζούλια Ρόμπερτς και η Κέιτ Χάντσον, προτίμησαν να το κάνουν εκ των προτέρων μετά από συμβουλές γιατρών.

Διακοπή του καπνίσματος για πάντα: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Παρά τις προκλήσεις της διακοπής του καπνίσματος, είναι πιο εύκολο από ποτέ να το κάνετε. Πολλές συμβουλές, βιβλία, τεχνικές, φάρμακα, καθώς και ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και κινητές εφαρμογές είναι διαθέσιμες για να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους που αποφασίζουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα. Είναι σημαντικό ότι η κοινωνία έχει γίνει πιο επικριτική για τους καπνιστές: Σήμερα απαγορεύεται το κάπνισμα τσιγάρων σε εστιατόρια, κλιμακοστάσια, νυχτερινά κέντρα, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Αλλά πριν από λίγες δεκαετίες, το κάπνισμα επιτρέπεται ακόμη και σε καμπίνες αεροσκαφών: φανταστείτε πόσο δύσκολο ήταν για εκείνους που «δέονταν» σε μεγάλες πτήσεις.

Όλες οι μέθοδοι για να αποχαιρετήσετε τον εθισμό στον καπνό μπορούν να χωριστούν σε δύο ευρείες ομάδες:

Επιθέσεις πανικού και ευερεθιστότητα σε έναν άνδρα ενώ σταματά το κάπνισμα
  • Μέθοδοι αυτοβοήθειας για να σταματήσετε το κάπνισμα- εκείνοι που δεν χρειάζονται επίσκεψη σε ειδικό. Αυτά περιλαμβάνουν την απότομη διακοπή της κατανάλωσης τσιγάρων (όταν ένα άτομο περιορίζεται στις συνήθεις ενέργειές του χωρίς ενισχύσεις), την κατανάλωση εμπορικά διαθέσιμων ναρκωτικών που περιέχουν φάρμακα, τη μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, τη μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζονται με ένα από τα δημοφιλείς μέθοδοι (για παράδειγμα, μετά το βιβλίο του Alan Carr "Ένας εύκολος τρόπος για να σταματήσετε το κάπνισμα") κ. λπ.
  • Τεχνικές που εκτελούνται υπό ιατρική επίβλεψη:Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει προσεγγίσεις που απαιτούν εξωτερική παρέμβαση. Για παράδειγμα, ένας ναρκωλόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ένα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για να ανακουφίσει την επιθυμία του καπνίσματος. Ένας ειδικός για την ύπνωση μπορεί να ενσταλάξει έναν ασυνείδητο φόβο ή αηδία για τα τσιγάρα στον ασθενή σε μία μόνο συνεδρία, κάτι που βοηθά στην εξάλειψη του εθισμού. Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στην κινητήρια θεραπεία βοηθούν στην κατανόηση των λόγων που προκαλούν ένα άτομο να συνεχίσει το κάπνισμα: Συχνά, η συνειδητοποίηση των πραγματικών κινήτρων επιτρέπει επίσης σε εκείνους που έχουν με το πολυπόθητο πακέτο για αρκετές δεκαετίες να σταματήσουν τελικά το κάπνισμα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν «αξιοπρεπείς» ή «άξονες» τρόποι για να σταματήσετε το κάπνισμα: κάθε εθισμένος έχει μια ατομική απάντηση στο να σταματήσει ένα φάρμακο (ακόμη και φαινομενικά αθώο όπως η νικοτίνη). Η θέληση από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να ξεπεράσει το σύνδρομο στέρησης («απόσυρση») που αναπτύσσεται καθώς ο χρόνος μεταξύ των διαλειμμάτων καπνίσματος αυξάνεται. Επομένως, οι γιατροί σας συμβουλεύουν να σταματήσετε το κάπνισμα υπό ιατρική παρακολούθηση: οι πιθανότητες επιτυχίας είναι υψηλότερες και η πιθανότητα αρνητικών αντιδράσεων στο φυσιολογικό επίπεδο είναι ελάχιστο.

Έχει νόημα να σταματήσετε ξαφνικά μια κακή συνήθεια;

Ο απότομος αποκλεισμός του μεταβολισμού της νικοτίνης που προέρχεται από το εξωτερικό οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες, οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν σε επιδείνωση των πνευμονικών παθήσεων, των πεπτικών διαταραχών και της αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, οι έμπειροι καπνιστές βιώνουν «απόσυρση νικοτίνης» όταν σταματούν τα τσιγάρα: η διάθεσή τους επιδεινώνεται, το κεφάλι τους πονάει και η συγκέντρωσή τους επιδεινώνεται. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία και ακόμη και κατάθλιψη.

Για αυτόν τον λόγο, η στροφή σε φάρμακα που διευκολύνουν την εξάλειψη του εθισμού δεν είναι αδυναμία, αλλά μια σοφή απόφαση - όπως το να ζητάτε ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας δεν μπορεί να ονομάζεται αδυναμία.

Φαρμακευτική θεραπεία για πρώην καπνιστές

ειδικές ασκήσεις βοηθούν στην απόσπαση της προσοχής από το κάπνισμα

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερο να αρνηθείτε να πάρετε φάρμακα. Για παράδειγμα - όταν άτομα με ηπατική νόσο, οι έγκυες γυναίκες σταματούν το κάπνισμα. Πολλά φάρμακα που ενδείκνυνται για εθισμό στη νικοτίνη έχουν παρενέργειες και μερικά από αυτά είναι εθιστικά - επομένως η φαρμακευτική θεραπεία είναι δημοφιλής ως ένας εναλλακτικός τρόπος για να σταματήσετε τον καπνό.

  • Όλοι οι χημικοί εθισμοί (αλκοολισμός, εθισμός στα ναρκωτικά και εθισμός στη νικοτίνη) έχουν τους ίδιους παθολογικούς μηχανισμούς, επομένως οι μέθοδοι που προτείνουν οι ψυχίατροι είναι καθολικές και μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε ασθενή. Η ατομική συνεργασία με έναν ειδικό ή τάξεις σε ομάδες όχι μόνο συμβάλλει στην υπερνίκηση της επιθυμίας για τσιγάρα, αλλά και διευκολύνει την κοινωνική αναδιάρθρωση: Τα προσωπικά παραδείγματα πρώην καπνιστών βοηθούν συχνά να ξεπεράσουν τους πειρασμούς και να προσαρμοστούν σε ένα αποτέλεσμα βιώσιμης θεραπείας.
  • Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής τους βοήθησε να σταματήσουν το κάπνισμα: μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, συμμετοχή σε έντονη άσκηση, αλλαγή θέσεων εργασίας ή ακόμη και μετακόμιση. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να κάνουν τέτοιες δραστικές αλλαγές, αλλά είναι απολύτως σκόπιμο να σχεδιάσετε να σταματήσετε σε μια τέτοια κατάσταση.

Φαρμακολογικά μέσα για την εξάλειψη του εθισμού στη νικοτίνη

Τα φάρμακα που διευκολύνουν την απόσυρση νικοτίνης χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

  • Θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης- Αυτά τα φάρμακα περιέχουν καθαρή νικοτίνη ή ανάλογα. Η λήψη χαπιών ή μπαλωμάτων σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά στην εξάλειψη της ψυχολογικής εξάρτησης από τον καπνό και η σταδιακή μείωση της δοσολογίας ανακουφίζει τα συμπτώματα στέρησης.
  • Αποκλεισμός των νευρικών παλμών απόλαυσης μέσω της νικοτίνης.Μέσα από αυτήν την ομάδα σε βιοχημικό επίπεδο αλλάζουν το έργο των εγκεφαλικών υποδοχέων, έτσι ώστε η διακοπή της πρόσληψης νικοτίνης από το εξωτερικό να μην προκαλεί σοβαρή αντίδραση σε φυσιολογικό επίπεδο.
  • Φάρμακα κατά του άγχους, ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικάδεν επηρεάζει την εξάρτηση από τη χημική ουσία, αλλά βοηθά στην αντιμετώπιση των εκδηλώσεων του συνδρόμου στέρησης, το οποίο καθιστά ευκολότερες τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Και εάν η χρήση αντικαταθλιπτικών έχει πολλές αντενδείξεις και παρενέργειες και τα ίδια τα φάρμακα μπορούν να αγοραστούν μόνο με ιατρική συνταγή, τότε τα φάρμακα κατά του άγχους μπορούν να αγοραστούν στο φαρμακείο με δική σας πρωτοβουλία (αν και η διαβούλευση με έναν ειδικό είναι επίσης απαραίτητο). Μεταξύ των ηρεμιστικών, τα παρασκευάσματα που βασίζονται σε φυτικά συστατικά μπορούν να διακριθούν, όπως βάμματα από βαλεριάνα, παιωνία, hawthorn, feverfew. Ένα μεγάλο μειονέκτημα αυτών των κεφαλαίων είναι ότι όλα προκαλούν υπνηλία. Επιπλέον, θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή από τους πάσχοντες από αλλεργίες.

Μια ξεχωριστή ομάδα περιλαμβάνει αγχολυτικά χωρίς συνταγή (π. χ. fabomotizol). Το "Fabomotizol" έχει αναζωογονητική επίδραση στο νευρικό σύστημα, μειώνει το άγχος, τη νευρική ένταση και την ευερεθιστότητα. Ως αποτέλεσμα - μείωση του άγχους από την απόσυρση της νικοτίνης, η εμφάνιση δύναμης και εμπιστοσύνης στην επιτυχία της εταιρείας, μια βελτίωση στο γενικό συναισθηματικό υπόβαθρο Η θεραπεία με Fabomotizol είναι ένα είδος "επιδιόρθωσης" νευρικών κυττάρων, που φαίνεται σε όλους από μπορεί να είναι καιρός σε καιρό. Ο καθένας έχει άγχος στη ζωή του, αλλά δεν είναι όλοι οι τρόποι αντιμετώπισής του λόγω της φύσης του χαρακτήρα ή του τρόπου ζωής. Πολλοί καπνιστές εξηγούν τη συνήθεια τους λέγοντας ότι τα τσιγάρα τους βοηθούν να ηρεμήσουν, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο εθισμός στη νικοτίνη είναι μια πιθανή πηγή στρες, ενώ υπάρχουν λιγότερο επιβλαβείς μέθοδοι βελτίωσης της διάθεσης. Το "Fabomotizol" αρχίζει να δρα από την πρώτη εβδομάδα χορήγησης - μειώνει την ευερεθιστότητα και το άγχος, αλλά δεν προκαλεί υπνηλία, σύνδρομο εθισμού και απόσυρσης, δεν μειώνει τη συγκέντρωση.

Υπάρχουν πολύ λίγοι πρώην καπνιστές στον κόσμο που θα μετανιώσουν για μια απόφαση που είχε ληφθεί. Αλλά υπάρχουν πολλοί που παραπονιούνται ότι δεν καπνίζουν το τελευταίο τσιγάρο τους πριν από πολλά χρόνια. Μια ζωή χωρίς νικοτίνη δεν χάνει το χρώμα της - και ταυτόχρονα έχει κάθε ευκαιρία να είναι μεγαλύτερη και πιο ευτυχισμένη. Λάβετε υπόψη αυτό την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να καπνίσετε.