Τι πρέπει να κάνετε μετά την εξαγωγή δοντιών: συστάσεις

Από αυτό το άρθρο θα μάθετε:

 • πόσο δεν μπορείτε να φάτε μετά την εκχύλιση των δοντιών,
 • Τι αντιβιοτικά και γαργάρες να χρησιμοποιήσετε
 • πόσο μπορείτε να καπνίζετε μετά την εξαγωγή δοντιών.

Το άρθρο γράφτηκε από έναν οδοντίατρο με εμπειρία άνω των 19 ετών.

Εάν μόλις αφαιρέσατε ένα δόντι, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε μετά την εκχύλιση των δοντιών. Αυτό αποτρέπει τη φλεγμονή της τρύπας, την ανάπτυξη αιμορραγίας ή οιδήματος, η οποία συμβαίνει συχνά λόγω συμπεριφορικών λαθών εκ μέρους του ασθενούς.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι ξεπλένουν πολύ συχνά το στόμα τους, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια θρόμβου και στην ανάπτυξη υπερκαπνισμού, ή λαμβάνουν ασπιρίνη (που προωθεί την αιμορραγία και τον σχηματισμό μώλωπες). . . Επίσης, στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε πώς οι οπές των εξαγόμενων δοντιών πρέπει κανονικά να φροντίζουν διαφορετικούς χρόνους μετά την αφαίρεση. . .

Το δόντι αφαιρέθηκε: τι πρέπει να κάνετε μετά την εκχύλιση

Στη συνέχεια, έχουμε συνοψίσει όλες τις συστάσεις για σας μετά την εκχύλιση των δοντιών που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες: Πώς μπορείτε να ξεπλύνετε το στόμα σας, μπορείτε να καπνίζετε μετά από εξαγωγή δοντιών και μπορείτε να πίνετε αλκοόλ, πόσο μπορείτε να φάτε μετά από εκχύλιση δοντιών

Όλες οι παρακάτω συστάσεις βασίζονται στην προσωπική σας εμπειρία 15 ετών ως οδοντίατρος και επιστημονικές γνώσεις. Ωστόσο, εάν κάτι δεν σας είναι σαφές, μη διστάσετε να υποβάλετε την ερώτησή σας στα σχόλια στο κάτω μέρος του άρθρου.

1. Τι να κάνετε με ένα στυλεό γάζας;

Σήμερα αφαιρέθηκε ένα δόντι: τι να κάνετε μετά την αφαίρεση με ένα στυλεό γάζας στην τρύπα. . . Ένα εμποτισμένο με αίμα μάκτρο είναι ένα εξαιρετικό έδαφος αναπαραγωγής για λοιμώξεις. Και όσο περισσότερο το κρατάτε στο στόμα σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανιστεί φλεγμονή στην κοιλότητα του εκχυλισμένου δοντιού. Εάν εξακολουθείτε να έχετε γάζα στο πηγάδι, πρέπει να αφαιρεθεί επειγόντως. Συνιστάται να το κάνετε αυτό χωρίς σπασμούς και όχι αυστηρά κάθετα, αλλά προς τα πλάγια (ώστε να μην τραβήξετε τον θρόμβο αίματος από την τρύπα με το ταμπόν).

Εξαίρεση μπορεί να είναι η κατάσταση στην οποία η τρύπα είναι ακόμη κολλημένη - σε αυτήν την περίπτωση το στυλεό γάζας μπορεί να κρατηθεί λίγο περισσότερο. Αλλά είναι καλύτερο να φτύσετε αυτό το παλιό στυλεό γάζας εμποτισμένο με σάλιο και αίμα, να φτιάξετε καινούργιο από αποστειρωμένο επίδεσμο και να το τοποθετήσετε στην τρύπα (δαγκώστε σκληρά).

2. Πόσα μπορείτε να φάτε μετά την εκχύλιση των δοντιών

Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς ενδιαφέρονται για το πότε να τρώνε μετά την εξαγωγή των δοντιών, ποια τροφή είναι καλύτερα. Ωστόσο, μπορείτε να φάτε με ασφάλεια στο πλάι (όπου το δόντι αφαιρέθηκε) μετά από 2 ώρες - είναι ανεπιθύμητο να μασάτε κάτι πυκνό ή σκληρό για τις πρώτες ημέρες μετά την αφαίρεση. Αυτό είναι απαραίτητο για να μην καταστρέψετε τον φρέσκο θρόμβο αίματος στους κυψελίδες του εκχυλισμένου δοντιού.

Μπορείτε να πιείτε νερό αμέσως μετά την εκχύλιση των δοντιών. Όσο για το φαγητό, εάν ακόμα δεν μπορείτε να το αντέξετε για 2 ώρες, μπορείτε να έχετε αμέσως ένα ποτήρι κεφίρ ή γιαούρτι. Γενικά, δεν υπάρχει απαγόρευση για ορισμένα προϊόντα, απαιτείται μόνο το μαγειρεμένο φαγητό να είναι μαλακό για τις πρώτες ημέρες (π. χ.

3. Εφαρμόστε κρύο για να αποφύγετε το πρήξιμο

Τι πρέπει να κάνετε μετά την εκχύλιση των δοντιών για να αποφύγετε το οίδημα. . . Μόλις φτάσετε στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε πάγο ή ένα κομμάτι κατεψυγμένου κρέατος από τον καταψύκτη, να το τυλίξετε σε μια πετσέτα και να το συνδέσετε στο μάγουλο κατά την προβολή του εξαγόμενου δοντιού (24stoma. Ru). Αυτό είναι απαραίτητο για την αποφυγή ή τη μείωση της πιθανής διόγκωσης των μαλακών ιστών του προσώπου (ειδικά εάν η αφαίρεση ήταν δύσκολη).

Είναι απαραίτητο να κρατήσετε τον πάγο για 5 λεπτά 3-4 φορές, με ένα διάστημα 5-10 λεπτών μεταξύ κάθε προσέγγισης. Είναι λογικό να αποθηκεύετε πάγο μόνο για τις πρώτες ώρες μετά την αφαίρεσή του, και τότε είναι άχρηστο. Όμως είναι απολύτως αδύνατο να θερμανθεί και να θερμανθεί, διότι σε αυτήν την περίπτωση παρέχεται υπερχείλιση.

Σημαντικό: εάν θέλετε να αποφύγετε την εμφάνιση οιδήματος των μαλακών ιστών του προσώπου όσο το δυνατόν περισσότερο, τότε εκτός από το κοινό κρυολόγημα, για τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά την αφαίρεση, θα πρέπει να παίρνετε αντιισταμινικά (αντιαλλεργικά φάρμακα). Αυτή η ομάδα φαρμάκων έχει επίσης καλά αποτελέσματα κατά του οιδήματος. Η χλωροπυραμίνη είναι ιδιαίτερα κατάλληλη 1 δισκίο ημερησίως πριν τον ύπνο (εντός 2-3 ημερών).

4. Είναι δυνατόν να καπνίζετε μετά την εξαγωγή δοντιών;

Δεν συνιστάται το κάπνισμα για τουλάχιστον 3 ώρες μετά την εξαγωγή των δοντιών, αλλά είναι καλύτερα, εάν είναι δυνατόν, να αποφεύγετε το κάπνισμα εντελώς για τις πρώτες 1-2 ημέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή η νικοτίνη προκαλεί αιχμηρό σπασμό των αιμοφόρων αγγείων στη βλεννογόνο μεμβράνη και στα επιφανειακά στρώματα του οστού, κάτι που δεν επηρεάζει ευνοϊκά την επούλωση της επιφάνειας του τραύματος.

Δεν συνιστάται το κάπνισμα αμέσως μετά την εξαγωγή των δοντιών

5. Είναι δυνατόν να πίνετε αλκοόλ μετά την εκχύλιση των δοντιών;

Λόγω του άγχους που βιώνουν, πολλοί ασθενείς ρωτούν ξεχωριστά εάν είναι δυνατόν να πίνουν αλκοόλ μετά την εξαγωγή δοντιών. Γενικά, η κατανάλωση αλκοόλ αντενδείκνυται για τις πρώτες 24 ώρες μετά την αφαίρεση, αλλά εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά (δηλ.

Εάν δεν έχουν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά, φυσικά δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου συνέπειες από μια μικρή ποσότητα αδύναμου αλκοόλ. Ωστόσο, μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου αιμορραγία στην οπή ή να εμφανιστεί αιμάτωμα.

6. Τι δεν πρέπει να κάνετε μετά την εκχύλιση των δοντιών

Τι δεν μπορεί να γίνει κατηγορηματικά μετά την εκχύλιση των δοντιών.

 • τις πρώτες 1-2 ημέρες δεν πρέπει να κάνετε ζεστό μπάνιο (μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό ντους), καθώς και να κοιμηθείτε στο πλάι του εξαγόμενου δοντιού - όλα αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση οιδήματος.
 • επισκεφθείτε την πισίνα ή τη σάουνα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας,
 • Δουλέψτε σκληρά (έτσι δεν αιμορραγεί),
 • Ρυθμίζοντας την πληγή με ξένα σώματα, γλώσσα,
 • ανοίξτε το στόμα σας ευρέως και κάντε ενεργές εκφράσεις του προσώπου, επειδή αφού τοποθετηθούν ράμματα, μπορούν να χαλαρώσουν,
 • μην πάρετε την ασπιρίνη ως παυσίπονο (αραιώνει το αίμα και έτσι συμβάλλει στην αιμορραγία και τους μώλωπες),
 • Για τις πρώτες 2-3 ημέρες, δεν είναι δυνατή η εντατική έκπλυση της στοματικής κοιλότητας, επειδή η εντατική έκπλυση μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια θρόμβου αίματος από την τρύπα (αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε φλεγμονή).

7. Παυσίπονα

Εάν η απομάκρυνση ήταν εύκολη, μπορεί να μην χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση του πόνου μετά την εκχύλιση των δοντιών. Ωστόσο, εάν θέλετε να αποτρέψετε εντελώς την εμφάνιση του πόνου, είναι καλύτερα να πάρετε ένα δυνατό ανακουφιστικό πόνου ακόμη και πριν τελειώσει η αναισθησία (το οποίο είναι καλύτερο να επιλέξετε - δείτε τον σύνδεσμο, αλλά θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε να πάρετε ασπιρίνη μετά την αφαίρεση)

Μερικές φορές ο πόνος είναι πολύ σοβαρός. Αυτό συμβαίνει συνήθως εάν η απομάκρυνση πραγματοποιήθηκε πολύ τραυματικά από γιατρό ή εάν είχαν μείνει ανενεργά θραύσματα οστών. Ο πόνος είναι μεγαλύτερος όταν ο γιατρός τρυπά το οστό με ένα τρυπάνι χωρίς ψύξη νερού (αυτό οδηγεί σε νέκρωση των οστών από υπερθέρμανση).

Σημαντικό: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ένταση του πόνου μετά την εκχύλιση των δοντιών μειώνεται κατά μέσο όρο 30-50% εάν ο γιατρός ράψει την εξαγόμενη δόντι. Επιπλέον, η σύγκλιση των άκρων της βλεννογόνου με ράψιμο σας επιτρέπει να προστατεύσετε τον θρόμβο αίματος από απώλεια και τραυματισμό, να μειώσετε δραστικά τον κίνδυνο φλεγμονής της τρύπας και να εξαλείψετε σχεδόν εντελώς την εμφάνιση αιμορραγίας.

Μετά τη συνηθισμένη, απλή αφαίρεση, οι περισσότεροι οδοντίατροι σπάνια ράβουν. Μπορώ να σας προτείνω για το μέλλον - πάντα να ζητάτε από τον χειρουργό σας να κάνει 1-2 ράμματα πριν την αφαίρεση, ακόμα κι αν η αφαίρεση είναι εύκολη και θα πρέπει να πληρώσετε 300-400 ρούβλια για αυτό. Τα ράμματα συνήθως δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν (θα επιλυθούν μόνα τους), αλλά θα ανακουφίσει τον πόνο και θα μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

8. Αντισηπτικά λουτρά / λουτρά

Θυμηθείτε να μην ξεπλύνετε το στόμα σας πολύ έντονα για τις πρώτες ημέρες μετά την αφαίρεση, καθώς μπορείτε εύκολα να ξεπλύνετε τον θρόμβο από την εσοχή. Τα τρόφιμα γεμίζονται συνεχώς στην τρύπα χωρίς σβώλους, σαπίζουν εκεί, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο. Είναι καλύτερα να αντικαταστήσετε τα ξεβγάλματα με δίσκους (βάλτε ένα αντισηπτικό διάλυμα στο στόμα σας, κρατήστε το και φτύστε το, ή "γκρινιάζετε" ελαφρώς).

Πότε να κάνετε αντισηπτικά λουτρά

 • εάν το δόντι αφαιρέθηκε στο πλαίσιο της φλεγμονής,
 • έγινε μια τομή στη γραμμή των ούλων για να ανοίξει η ροή,
 • εάν έχετε δόντια με τερηδόνα που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία ή συσσώρευση των δοντιών, μια λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε εξάτμιση θρόμβου αίματος.

Τα αντισηπτικά λουτρά διεξάγονται καλύτερα με υδατικό διάλυμα χλωρεξιδίνης 0, 05-0, 12%. Αυτό το φάρμακο έχει έντονο αντισηπτικό αποτέλεσμα, ελαφρώς πικρή γεύση. Τα λουτρά πρέπει να γίνονται 3 φορές την ημέρα, το διάλυμα πρέπει να αφήνεται στο στόμα για περίπου 1 λεπτό κάθε φορά.

9. Αντιβιοτικά μετά την εκχύλιση των δοντιών

Τα αντιβιοτικά μετά την εκχύλιση των δοντιών πρέπει να συνταγογραφούνται από έναν οδοντίατρο και να μην λαμβάνονται μόνοι τους. Ένα αντιβιοτικό για την εξαγωγή δοντιών συνταγογραφείται πάντα σε καταστάσεις όπου

 • το δόντι αφαιρέθηκε στο πλαίσιο της φλεγμονής,
 • υπήρχε μια δύσκολη απόσταση
 • υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών.

Το Amoxiclav μετά την εξαγωγή δοντιών είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και δημοφιλή φάρμακα μεταξύ των οδοντιάτρων. Έχει συγγένεια για τον ιστό των οστών. Οι ενήλικες χρειάζονται Amoxiclav 625 mg (κάθε δισκίο περιέχει 500 mg αμοξικιλλίνης και 125 mg κλαβουλανικού οξέος). Το φάρμακο λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για 5-7 ημέρες.

Ωστόσο, εάν εμφανίζετε συχνά διάρροια ενώ παίρνετε αντιβιοτικά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε άλλο αντιβιοτικό - "Δοξυκυκλίνη" (δισκία 100 mg, πάρτε 2 φορές την ημέρα - για 5-7 ημέρες). Αυτό το αντιβιοτικό είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αναστάτωση στομάχουΣυνιστούμε αυτά τα δύο αντιβιοτικά να διαλέξετε.

Σημαντικό: αυτά τα αντιβιοτικά δεν είναι φθηνά, ως εναλλακτική λύση θα προσφέρουμε επίσης ένα ρωσικό φάρμακο όπως το Lincomycin 0, 25 κάψουλες (λαμβάνονται 2 κάψουλες 3 φορές την ημέρα, μόνο 5-7 ημέρες). Αυτό είναι ένα φθηνό, αρκετά αποτελεσματικό φάρμακο, αλλά δυστυχώς έχει πολύ ισχυρή επίδραση στην εντερική χλωρίδα.

10. Όταν βγαίνει αίμα από την τρύπα

Υπάρχουν διάφοροι αποτελεσματικοί τρόποι για να σταματήσετε την αιμορραγία. Τις περισσότερες φορές η πληγή αιμορραγεί σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Ωστόσο, σε απόλυτα υγιείς ανθρώπους, το ψυχολογικό άγχος μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης.

Πρώτα, ένα σφιχτά τυλιγμένο ταμπόν φτιαγμένο από αποστειρωμένο επίδεσμο τοποθετείται στο τραύμα και στη συνέχεια η πίεση μετριέται αμέσως. Και εάν αυξηθεί, πάρτε το κατάλληλο φάρμακο.

11. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Εάν μετράτε τακτικά την πίεση, εάν είναι υψηλότερη από την πίεση λειτουργίας, τότε πίνετε το κατάλληλο φάρμακο. Διαφορετικά, ο κίνδυνος αιμορραγίας ή σχηματισμού αιματώματος είναι πολύ υψηλός. Το πρώτο μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και ζάλη, και ο σχηματισμός αιματώματος είναι γεμάτος με υπερκαπνισμό και την ανάγκη να το ανοίξει.

12. Εάν έχετε διαβήτη

Εάν έχετε μια συσκευή δοκιμής σακχάρου στο αίμα, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε αμέσως τη ζάχαρη. Το άγχος απόσυρσης προάγει την απελευθέρωση της αδρεναλίνης, η συγκέντρωση της οποίας έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε άβολα.

13. Αφαίρεση ραμμάτων μετά την αφαίρεση

Μετά την εκχύλιση των δοντιών, τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως το αργότερο 7-8 ημέρες. Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί το υλικό ράμματος εάν, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται catgut ως υλικό ραμμάτων. Αυτό το υλικό απορροφάται εντός 10 ημερών. Εάν δείτε τις ραφές πολύ χαλαρές, μπορείτε εύκολα να τις αφαιρέσετε με καθαρά δάχτυλα.

14. Θεραπεία των δοντιών μετά την εκχύλιση

Συνιστάται να συνεχίσετε τη θεραπεία μετά την εκχύλιση των δοντιών όχι νωρίτερα από 7 ημέρες. Εάν η αφαίρεση ήταν δύσκολη, μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές παθογόνες λοιμώξεις σε τερηδόνα δόντια που κατά τη διάτρηση ενός δοντιού μπορούν εύκολα να εισέλθουν σε θρόμβο αίματος και να προκαλέσουν πρήξιμο.

Πώς φαίνεται κανονικά η υποδοχή του εξαγόμενου δοντιού

Όπως θα δείτε παρακάτω, μετά την εκχύλιση των δοντιών, ο θρόμβος αίματος αρχικά έχει έντονο κόκκινο-κρασί χρώμα. Σταδιακά, η επιφάνεια του θρόμβου γίνεται λευκή / κιτρινωπή (αυτός είναι ο κανόνας, από τη συλλογή ινώδους). Συνήθως ο θρόμβος πρέπει να είναι σφιχτός μέχρι την επόμενη μέρα. Εάν βγει ο θρόμβος, αυτό σημαίνει την αποσύνθεσή του και θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τα συμπτώματα της λοίμωξης από τηγάνι για να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εγκαίρως.

Στοματική φροντίδα μετά την εκχύλιση των δοντιών

Η στοματική κοιλότητα πρέπει να φροντίζεται προσεκτικά μετά την εκχύλιση των δοντιών. Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται ως συνήθως, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας των δοντιών στην περιοχή του εξαγόμενου δοντιού. Τα τελευταία καθαρίζονται απλά πιο προσεκτικά, ώστε να μην προκαλέσουν βλάβη στον θρόμβο αίματος. Είναι επίσης απαραίτητο να ξεπλύνετε προσεκτικά το στόμα από τον αφρό, ώστε να μην ξεπλύνετε τον θρόμβο από την τρύπα.

Πρέπει να φροντίσετε τα ούλα ακόμη και μετά την εξαγωγή των δοντιών (αντισηπτικά λουτρά, τα οποία περιγράψαμε παραπάνω, θα το κάνουν για αυτό). Ωστόσο, η έλλειψη υγιεινής οδηγεί στη συσσώρευση μαλακών μικροβιακών πλακών, γεμάτη με εξάντληση της τρύπας και την ανάπτυξη κυψελίδας. Ελπίζουμε ότι το άρθρο με θέμα: Το κόψιμο ενός δοντιού, τι να κάνετε, έχει αποδειχθεί χρήσιμο για εσάς!