Ο σωστός τρόπος για να σταματήσετε το κάπνισμα: ξαφνικά ή σταδιακά

Οι λάτρεις του τσιγάρου αναγνωρίζουν τη βλάβη στην υγεία τους - για τον εαυτό τους και τους γύρω τους - και σκέφτονται να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα. Τόσο η απότομη απόρριψη όσο και η σταδιακή απόρριψη μπορούν να είναι αποτελεσματικές.

Παύση του καπνίσματος

"Αργός τρόπος"

Αυτό σημαίνει ότι όλο και λιγότερα τσιγάρα καπνίζονται καθημερινά έως ότου ο αριθμός φτάσει στο μηδέν. Αυτή η μέθοδος μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων στέρησης - το «σύνδρομο στέρησης», το οποίο απειλεί με επικίνδυνα συμπτώματα.

Όταν ένα άτομο καπνίζει πολύ και σταματά ξαφνικά, μπορεί να νιώσει εφίδρωση, ρίγη, δυσπεψία, έμετο, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόσυρση οδηγεί σε κώμα και αυτό αποτελεί ήδη απειλή για τη ζωή.

Ωστόσο, μια σταδιακή μείωση δεν εγγυάται εκατό τοις εκατό τα συμπτώματα στέρησης. Τα συμπτώματα απόσυρσης μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο, αν και είναι λιγότερο σοβαρά.

Επομένως, προτού «σταματήσετε» αργά το κάπνισμα, πρέπει να κάνετε ένα σχέδιο. Κατά προτίμηση μαζί με έναν γιατρό. Ορίζει ακριβώς πώς να μειώσετε τον αριθμό των τσιγάρων, την ημέρα που υπάρχει πλήρης άρνηση. Είναι απαραίτητο να γράψετε βοηθητικές μεθόδους στο πρόγραμμα: ειδικά μπαλώματα νικοτίνης, τσίχλες - ποιος αρέσει τι καλύτερο.

Πρέπει να σκεφτείτε εκ των προτέρων τη διατροφή: τι να κάνετε με την αυξανόμενη όρεξη. Θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση που θέλετε πραγματικά να καπνίσετε ή εάν οι φίλοι σας σας προσφέρουν ένα τσιγάρο. Τι γίνεται αν δημιουργηθεί μια αγχωτική κατάσταση; Η διακοπή των τσιγάρων είναι ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής.

Οι ειδικοί δίνουν μερικές ακόμη συμβουλές για όσους σταματούν σταδιακά:

  • Αντί να ξεκινήσετε το κάπνισμα, περιμένετε το πρώτο σας διάλειμμα καπνού στη δουλειά - και αρχίστε να μετράτε.
  • Όταν καπνίζετε στο αυτοκίνητο, έχετε μόνο ένα τσιγάρο στο χέρι.
  • Όταν έρθει το X-Day - περάστε το χωρίς τσιγάρα, μην το μεταφέρετε στο "αύριο" ή ολόκληρο το σχέδιο θα πάει στο Smarts.
  • Εάν εξακολουθείτε να σκοντάψετε και να καπνίζετε περισσότερο - μην απελπιστείτε, συνεχίστε με το σχέδιο και επιστρέψτε στο σωστό δρόμο.
Το σώμα ανέχεται πιο αργά το κάπνισμα πιο εύκολα

"Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας"

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε αμέσως το κάπνισμα και να μην χρειαστεί να φτάσετε στο «τελευταίο» τσιγάρο. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι ο χρόνος μειώνεται και τα συμπτώματα στέρησης δεν παρατείνονται.

Αλλά υπάρχει επίσης ένα σημαντικό μειονέκτημα: το «σύνδρομο απόσυρσης» μπορεί να είναι τόσο σοβαρό που ένα άτομο βιώνει τεράστια σωματική δυστυχία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε κώμα. Και μπορούν να διαρκέσουν από αρκετές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες.

Ωστόσο, όσοι αποφασίζουν να σταματήσουν δραματικά να «σώσουν» τον εαυτό τους από την αποχή με μπαλώματα νικοτίνης και συνταγογραφούμενα φάρμακα. Δηλαδή, είναι καλύτερα να μην λαμβάνετε τέτοιες αποφάσεις χωρίς ειδικό.

Αλλά αν όλα πάνε καλά, δεν θα θέλατε πλέον να καπνίζετε και θα θέλετε να κόψετε οδυνηρά.

Συμβουλές για τους λάτρεις των "συντομογραφιών":

  • Την ημέρα που ξαφνικά σταματήσατε τα τσιγάρα, πετάξτε ό, τι θυμίζει εθισμό στη νικοτίνη, συμπεριλαμβανομένων όμορφων τασάκι και αναπτήρων συλλεκτών, έξω από το σπίτι.
  • Μην κρύβετε τη συσκευασία στο ντουλάπι "για κάθε περίπτωση".
  • Πλύσιμο ρούχων, πλύσιμο κουρτινών, καθαρισμός επίπλων, στεγνό καθάρισμα στο αυτοκίνητο - έτσι ώστε να μην παραμένει η μυρωδιά των τσιγάρων.
  • Εάν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα μετά από σύσταση γιατρού, αγοράστε τα εκ των προτέρων, ώστε να μην χρειάζεται να αναζητήσετε επείγουσα επιθυμία για φαγητό.
Ένα άτομο είναι πιο δύσκολο να αντέξει μια απότομη διακοπή του καπνίσματος

Ποια μέθοδος είναι καλύτερη;

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι καπνιστές που επέλεξαν να μην σταματήσουν το κάπνισμα ήταν πιο επιτυχημένοι στην αναζήτησή τους. Το ποσοστό τους είναι 22%. Όσοι κάπνιζαν όλο και λιγότερο τσιγάρα κάθε μέρα είχαν μόνο 15, 5% επιτυχία. Και οι δύο ομάδες χρησιμοποίησαν μπαλώματα νικοτίνης και παρατηρήθηκαν από γιατρούς.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν είναι τόσο σημαντική ποια μέθοδος επιλέγει ένα άτομο, αλλά το πιο σημαντικό είναι η επιθυμία, η αποφασιστικότητα και η προθυμία να σταματήσουν το κάπνισμα για πάντα.