Πώς το κάπνισμα βλάπτει την υγεία σας;

Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία - αυτή η δήλωση έχει από καιρό αναγνωριστεί ως γεγονός από ειδικούς και λαϊκούς ανθρώπους. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν το αλκοόλ καταναλώνεται μαζί με το κάπνισμα, το οποίο επιδεινώνει σημαντικά όλους τους παθογόνους παράγοντες. Η κραυγή «Το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία! » έγινε κάλεσμα για την καταπολέμηση αυτής της κακής συνήθειας σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, αναφορές από διάφορα μέρη δείχνουν ότι το κάπνισμα παραμένει παγκόσμιο πρόβλημα.

Εικόνα ενός τσιγάρου που σκοτώνει έναν άνθρωπο

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του καπνίσματος;

Τι κακό είναι η συνήθεια; Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία; Η βλάβη του καπνίσματος συνδέεται κυρίως με πολύ επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στην πίσσα του καπνού, η οποία σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της καύσης του καπνού. Κατά μέσο όρο, ένας καπνιστής εισπνέει έως και 6-8 g τέτοιας πίσσας ανά 100 g καπνού που καίγεται. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, υπολογίζεται ότι το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα ισοδυναμεί με την εισαγωγή έως και 750 g πίσσας καπνού ετησίως στο σώμα σας.

Περισσότερα από 250 διαφορετικά χημικά συστατικά έχουν βρεθεί στη σύνθεση της πίσσας καπνού, τα οποία όχι μόνο βλάπτουν ορισμένα εσωτερικά όργανα, αλλά ανήκουν επίσης στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών και απεκκρίνονται πολύ άσχημα από το σώμα και συσσωρεύονται σταδιακά σε αυτό. Η πίσσα περιέχει ένα καρκινογόνο, τη λεγόμενη πρώτη κατηγορία κινδύνου - βενζοπυρένιο, καθώς και βενζανθρακένιο και άλλες ρητίνες που μπορούν να προκαλέσουν μια κακόβουλη διαδικασία. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το αλκοόλ ενισχύει πολύ τις καταστροφικές συνέπειες του καπνού.

Το γεγονός ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα με βάση τη λίστα των συστατικών του καπνού του τσιγάρου. Κάθε τσιγάρο περιέχει κατά μέσο όρο περίπου 6-7 mg νικοτίνης, με αποτέλεσμα ο καπνιστής να συνηθίζει να καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα καταναλώνοντας περίπου 125-140 mg νικοτίνης την ημέρα. Στη σύνθεση του καπνού του τσιγάρου, σημειώνονται άμεσα τοξικές ουσίες: μονοξείδιο του άνθρακα, υδροκυανικό οξύ, αρσενικό, κυανιούχα. Τι ζημιά κάνουν, δεν είναι καν δυνατό να πούμε: αυτή είναι άμεση δηλητηρίαση του σώματος. Επιπλέον, η βλάβη του καπνίσματος προκαλείται από την παρουσία τέτοιων επικίνδυνων συστατικών (επιπλέον αυτών των καρκινογόνων): χρυσένιο, νιτροζαμίνες, ραδιενεργά στοιχεία (πολώνιο), βαρέα μέταλλα.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι το κάπνισμα δεν είναι μόνο κακό για την υγεία σας. Το κάπνισμα βλάπτει επίσης τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον καπνόφιλο. Το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα έχει βρεθεί ότι αναγκάζει ένα άτομο να εισπνεύσει έως και το 70% του καπνού του τσιγάρου όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο κοντά σε καπνιστή. Το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των ρύπων

Τα επικίνδυνα συστατικά της πίσσας καπνού, μεμονωμένα και συλλογικά, έχουν καταστροφική επίδραση σε πολλά συστήματα υποστήριξης της ζωής, ενώ το αλκοόλ ενισχύει αυτές τις επιπτώσεις πολλές φορές. Ένα από τα πιο επικίνδυνα συστατικά σχεδόν όλων των καπνών είναι το ραδιενεργό πολώνιο-210, το οποίο απορροφάται ενεργά από τον αέρα από τα φύλλα του φυτού κατά τη διαδικασία ανάπτυξης.

Το κάπνισμα διαταράσσει τις μεταβολικές διεργασίες και ένας από τους ένοχους είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, δηλαδή. H. μονοξείδιο του άνθρακα. Μόλις εισέλθει στο αίμα, αυτή η ουσία δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσει καρβοξυαιμοσφαιρίνη και δεδομένου ότι δεν μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο, η αναπνοή οξυγόνου των ιστών διακόπτεται. Γιατί είναι επικίνδυνο το κάπνισμα; Απλά επειδή ένα άτομο που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα εισάγει περισσότερα από 300 ml μονοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό, το οποίο αυξάνει το επίπεδο της δεσμευμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα κατά 6-8%. Έτσι, ο καπνιστής αναγκάζει όλα τα όργανα σε μια σταθερή κατάσταση έλλειψης οξυγόνου. Εάν προστεθεί αλκοόλ, τότε η εικόνα γίνεται απολύτως κρίσιμη για την υγεία.

Βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα

Επίδραση της νικοτίνης στους πνεύμονες

Το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα είναι το πρώτο που αντιλαμβάνεται όλη την αρνητικότητα του καπνίσματος. Δεν αποτελεί έκπληξη, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι βαρείς καπνιστές έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα και φυματίωση από τους μη καπνιστές. Τεράστια βλάβη στην αναπνευστική οδό προκαλείται ήδη από τη διέλευση καπνού από την αναπνευστική οδό. Υπάρχει συνεχής ερεθισμός και φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους βλεννογόνους του ρινοφάρυγγα, του φάρυγγα, των βρόγχων, της τραχείας και των κυψελίδων. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, χρόνιες παθήσεις όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα, που είναι χαρακτηριστικά των καπνιστών, φαίνονται λογικές.

Ένας συγκεκριμένος χρόνιος βήχας γίνεται ένα ξεκάθαρο σημάδι ενός ατόμου που καπνίζει. Μερικές φορές αυτό το σύμπτωμα γίνεται εξουθενωτικό και έντονο. Μελέτες δείχνουν την ύπαρξη άμεσης εξάρτησης κακοήθων όγκων των χειλιών, της τραχείας, του λάρυγγα από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται.

γαστρεντερική βλάβη

Κοιλιακός πόνος που οφείλεται στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος

Η νικοτίνη και μια σειρά από άλλα συστατικά της πίσσας καπνού προκαλούν σοβαρές πεπτικές διαταραχές.

Έχει βρεθεί ότι τα γαστρικά έλκη στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο προκαλούνται συνήθως από το κάπνισμα, ιδιαίτερα το κάπνισμα με άδειο στομάχι.

Οι παθολογίες έχουν εξηγήσιμο μηχανισμό. Κατά το κάπνισμα εμφανίζονται σπασμοί στα γαστρικά αγγεία και με ένα συχνό τέτοιο φαινόμενο διαταράσσεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους ιστούς. Αυτό διαταράσσει την εκκριτική λειτουργία της παραγωγής γαστρικού υγρού. Η εκκριτική δυσλειτουργία προκαλεί γαστρίτιδα, η οποία συχνά μετατρέπεται σε πεπτικό έλκος.

Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα

Η ήττα του καρδιαγγειακού συστήματος στον υπερβολικό εθισμό στον καπνό είναι αποτέλεσμα μιας αλλαγής στον νευρικό και χυμικό έλεγχο του συστήματος. Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα έχουν ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στην εμφάνιση διαταραχών. Η νικοτίνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, λόγω της επίδρασης της νικοτίνης στους ενδοκρινείς αδένες, αυξάνεται η παραγωγή βιολογικά ενεργών συστατικών, γεγονός που οδηγεί σε στένωση των αρτηριών που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο και τα νεφρά.

Το επίπεδο κινδύνου από την έκθεση στον καπνό αυξάνεται με τη σωματική ή πνευματική υπερφόρτωση. Μελέτες δείχνουν ότι κάθε καπνισμένο τσιγάρο αυξάνει τα επίπεδα κορτικοστεροειδών, επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης στο αίμα, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τη σύσπαση του καρδιακού μυός και αυξάνει την υπερφόρτωση της καρδιάς. Ο καρδιακός ρυθμός ενός καπνιστή είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν ενός μη καπνιστή. Ως αποτέλεσμα του ενεργού καπνίσματος, ένα άτομο αναπτύσσει στηθάγχη και στεφανιαία νόσο. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται πολλές φορές.

Πολυάριθμες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες διαπίστωσαν ότι το ενεργό κάπνισμα συμβάλλει στην ανάπτυξη τέτοιων παθολογιών:

Καρδιά και οι επιπτώσεις της νικοτίνης στον οργανισμό
 • ογκολογικές ασθένειες διαφόρων οργάνων, ιδιαίτερα ο καρκίνος του πνεύμονα και του στομάχου.
 • Εμφραγμα;
 • Εγκεφαλικό;
 • πνευμονική θρομβοεμβολή;
 • αθηροσκλήρωση?
 • παθολογίες των ματιών?
 • απώλεια ακοής και κώφωση?
 • ενδαρτηρίτιδα;
 • ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα.
 • Ανικανότητα;
 • πνευμονικό εμφύσημα?
 • Πνευμονική λοίμωξη;
 • Χρόνια βρογχίτιδα;
 • παθολογία του πεπτικού συστήματος ·
 • προβλήματα με τα δόντια?
 • κληρονομικές ανωμαλίες που μεταδίδονται στα παιδιά.