Τι συμβαίνει στο σώμα όταν σταματήσετε το κάπνισμα: μια χρονολογία αλλαγών

Ο άνθρωπος σπάζει ένα τσιγάρο

Το κάπνισμα είναι η πιο κοινή κακή συνήθεια που οδηγεί σε σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, στοματικής κοιλότητας κ. λπ. Μεταξύ των περιπτώσεων, περισσότερο από το 85% είναι καπνιστές με χρόνια εμπειρίας. Παρά τις πιθανές συνέπειες, δεν είναι εύκολο να σταματήσετε το κάπνισμα. Αλλά μπορείτε να δείτε πραγματικές βελτιώσεις στην ευεξία και την υγεία πολύ πιο γρήγορα από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Τι συμβαίνει στο σώμα όταν σταματήσετε το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Πώς να σταματήσετε το κάπνισμα

Τι σημαίνει να σταματήσετε το κάπνισμα; Σπάστε τον κύκλο του εθισμού στη νικοτίνη. Αυτή η ιδέα απαιτεί προετοιμασία, πρέπει να σκεφτείτε κάθε στάδιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα νικοτίνης - χάπια, τσίχλες κ. λπ. Αλλά υπάρχει επίσης ένας δωρεάν τρόπος για να σταματήσετε το κάπνισμα. Είναι αλήθεια ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη και μακροπρόθεσμη μέθοδος και υπάρχει κίνδυνος βλάβης, καθώς αυτό το πρόβλημα δεν έχει μόνο μια φυσική, αλλά και μια ψυχολογική συνιστώσα. Όμως, γνωρίζοντας τα οφέλη και τις αλλαγές αμέσως μετά τη διακοπή θα κάνει τη διαδικασία ευκολότερη. Παρεμπιπτόντως, όσο λιγότερη «εμπειρία» έχει ένας καπνιστής, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξει ογκοπαθολογίες, ασθένειες των εσωτερικών οργάνων και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με μια κακή συνήθεια.

Σώμα μετά το κάπνισμα

Οι θετικές αλλαγές στο σώμα ξεκινούν μέσα σε 60 λεπτά από το τελευταίο τσιγάρο που πετάγεται. Αλλά μετά από πολύ καιρό εμφανίζονται πιο έντονες αλλαγές:

 • Μετά από 60 λεπτά

  Ο παλμός σταθεροποιείται και επιστρέφει στο φυσιολογικό. Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, η αρτηριακή πίεση σταθεροποιείται.

 • 12 ώρες αργότερα

  Ο καπνός καπνού περιέχει πάνω από 400 ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Το μονοξείδιο του άνθρακα, τα αέρια σε υψηλές δόσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα και θανατηφόρα. Αυτό αποτρέπει επίσης την είσοδο οξυγόνου στο αίμα. Και εάν καπνίζετε συχνά, πάρτε μια βαθιά αναπνοή, τότε υπάρχει υποξία - έλλειψη οξυγόνου. Μόνο μετά από 12 ώρες το σώμα μπορεί να απαλλαγεί από το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στα τσιγάρα και η περιεκτικότητα σε οξυγόνο σταθεροποιείται.

 • Σε μια μέρα

  Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών και άλλων αγγειακών ατυχημάτων. Το κάπνισμα, ιδίως το μακροχρόνιο κάπνισμα, αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την πιθανότητα θρόμβων και εγκεφαλικών. Μετά από μια μέρα, η αρτηριακή πίεση ομαλοποιείται, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα αυξάνεται, γεγονός που καθιστά τη σωματική δραστηριότητα και την κίνηση ευκολότερη και προάγει τις υγιείς καρδιές.

 • Απεικόνιση της καρδιάς μιας γυναίκας
 • Μετά από 2 ημέρες

  Το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας για τη μείωση της ευαισθησίας και της μυρωδιάς της γεύσης. Οι άνθρωποι παρατηρούν ότι μπορεί να παρατηρηθούν βελτιώσεις στην ευαισθησία μέσα σε λίγες ημέρες από τη διακοπή του καπνίσματος. Τα προϊόντα αρχίζουν να αποκαλύπτουν το πραγματικό τους άρωμα και γεύση.

 • Σε 3 ημέρες

  Σε αυτό το σημείο, το επίπεδο της νικοτίνης στο σώμα σχεδόν εξαντλείται, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει την αύξηση της επιθυμίας καπνίσματος. Οι συνήθεις χαρακτηριστικές αλλαγές στη συμπεριφορά συμβαίνουν: ευερεθιστότητα, καταθλιπτική διάθεση και ακόμη και επιθετικότητα. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι και η επιθυμία για κάπνισμα αυξάνεται.

 • Σε ένα μήνα

  Η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνεται, ο όγκος του αποκαθίσταται, οι μεταβολικές διεργασίες ομαλοποιούνται. Οι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν ότι η δύσπνοια και ο βήχας του καπνιστή είναι λιγότερο έντονες και η αντοχή αυξάνεται.

 • Μετά από 1-3 μήνες

  Σε αυτό το σημείο, συνεχίζεται η αποκατάσταση της πνευμονικής λειτουργίας, η ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος. Η αντοχή αυξάνεται, η υγεία βελτιώνεται. Η ψυχική κατάσταση σταθεροποιείται.

 • Μετά από 9 μήνες

  Σε αυτό το σημείο, αποκαθίσταται το βλεφαρό επιθήλιο στους πνεύμονες, το οποίο αναγκάζει το σώμα να εκτοπίσει τη βλέννα και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Την ίδια στιγμή, οι καπνιστές παρατηρούν τη συχνότητα επιδεινώσεων των αναπνευστικών ασθενειών.

 • Απεικόνιση των ανθρώπινων πνευμόνων
 • Σε ένα χρόνο

  Ο κίνδυνος ισχαιμίας μειώνεται στο ήμισυ μέσα σε ένα χρόνο από τη διακοπή του καπνίσματος. Και κάθε χρόνο αυτή η πιθανότητα μειώνεται πολύ.

 • Μετά από 5 χρόνια

  Οι τοξίνες είναι άφθονες στον καπνό του καπνού και προκαλούν στένωση των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων. Αυτές οι τοξίνες προκαλούν θρόμβους στο αίμα. Μετά από 5 χρόνια χωρίς τσιγάρα, τα αιμοφόρα αγγεία ομαλοποιούνται, διαστέλλονται, επομένως μειώνεται ο κίνδυνος θρόμβων αίματος. Και οι θρόμβοι αίματος είναι ο κύριος παράγοντας για την ανάπτυξη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού θα μειωθεί τα επόμενα δέκα χρόνια.

 • 10 χρόνια αργότερα

  Μια δεκαετία χωρίς τσιγάρα χαρακτηρίζεται από το μισό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων του πνεύμονα, του στόματος, του λαιμού και του παγκρέατος.

 • Μετά από 15 χρόνια

  Σε αυτό το στάδιο, η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ισχαιμίας είναι η ίδια με εκείνη των μη καπνιστών. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι ίδιος με αυτόν των μη καπνιστών.

 • Σε 20 χρόνια

  Ο κίνδυνος θανάτου από αιτίες θανάτου που σχετίζονται με το κάπνισμα μειώνεται στο επίπεδο των ατόμων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Πρέπει να σταματήσω το κάπνισμα;

Το κάπνισμα είναι μια κακή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που αποτελούν απειλή για την υγεία και τη ζωή. Αφού σταματήσει το κάπνισμα, το σώμα αρχίζει σταδιακά να ανακάμπτει, καθώς έχει ένα ευρύ δυναμικό ανάκαμψης. Και μετά από λίγα χρόνια χωρίς τσιγάρα, η κατάσταση του σώματος μπορεί να επιστρέψει στους δείκτες ενός ατόμου που δεν έχει καπνίσει ποτέ. Μερικές από τις αλλαγές είναι άμεσα αντιληπτές μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα μείωση της αρτηριακής πίεσης. Άλλοι μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να δράσουν, αλλά τέτοιες αλλαγές είναι σημαντικές και παγκόσμιες. Θυμηθείτε, κάθε χρόνο χωρίς τσιγάρα, η γενική υγεία σας θα βελτιωθεί και οι πιθανότητες ενεργού γήρανσης αυξάνονται.